– Det är på ren svenska förjävligt. Det är så vansinnigt så att det inte är klokt, säger Agneta. Foto: Håkan Claesson/SVT

Irritation i Uppsala över att coronaråd inte efterlevs: ”Förjävligt på ren svenska”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder irritation hos vissa i Uppsala över att de nya råden inte efterlevs – samtidigt är läget alltmer ansträngt på centralintensiven på Akademiska sjukhuset.

– De tänker ”det drabbar inte mig”, men det kan smitta andra, säger Agneta som själv är äldre och på stan för att besöka apoteket.

Uppsala är en av de regioner i Sverige där spridningen av coronaviruset går som fortast och hon reagerar på att folk trängs som att ingenting har hänt.

– Det är på ren svenska förjävligt. Det är så vansinnigt så att det inte är klokt, säger Agneta.

Coronaviruset i Uppsala

I tisdags utfärdade Folkhälsomyndigheten för första gången lokala råd. De innebär att alla invånare i Uppsala län ska undvika att resa med kollektivtrafik och enbart umgås fysiskt med personer ur det egna hushållet.

Märks det någon skillnad?

– Nej. Jag skulle åka till sjukhuset med buss häromdagen. Tre bussar fick åka förbi eftersom de var fulla, säger Agneta.

– Det känns som att det är många som inte orkar hålla i och hålla ut, säger Karin Wallentin, som även hon är på stan för att handla men som haft corona och nu är frisk.

Sjukvårdspersonalen hårt pressad

Samtidigt börjar läget återigen bli besvärligt för vårdpersonalen. De ordinarie platserna för intensivvård på Akademiska sjukhuset är på gränsen till fullbelagda av bara covid-patienter. För att klara trycket har patienter fått flyttas till andra sjukhus.

– Situationen har eskalerat under de senaste två veckorna. Det har blivit mer och mer inläggningar, säger Jenny Byttner, sektionschef vid Akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Den ökande smittspridningen sliter hårt på den redan pressade vårdpersonalen.

– Det är många som är trötta. Vi har levt i den här pandemin sedan i mars, så det är tungt.

”Är inte över”

Hon önskar nu att allmänheten tar till sig av de nya råden.

– Jag hoppas att folk förstår allvaret, att smittspridningen inte är över och att man följer de rekommendationer och råd som finns, säger Jenny Byttner.

Sjukvården oroas också över att belastningen kan öka ytterligare den närmsta tiden.

– Jag tror det kommer att vara en fortsatt pressad situation med ett ökat antal inläggningar, säger Jenny Byttner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet