Under coronapandemin har det sålts fler bostäder i Uppsala är tidigare tre åren. Foto: TT

Trots pandemin – glödhet bostadsmarknad i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Trots högre arbetslöshet och oro inför hur coronapandemin ska påverka samhället har bostadsmarknaden skjutit i höjden. Under förra året såldes fler bostäder i Uppsala än vad det gjorts per år de föregående tre åren.

I mars dök bostadsmarknaden i Uppsala till följd av att coronaviruset bredde ut sig över Sverige, för ligga kvar på en låg nivå fram till sommaren. Då gick kurvan rakt uppåt och när året summerades hade 4 440 bostadsrätter sålts i kommun, en ökning med 369 stycken jämfört med 2019.

Även priserna gick upp sex procent.

Bostad i Uppsala län

– Många har arbetat hemma och då känt att man behöver mer yta, och letar efter större bostäder. Man kanske har barn och med två föräldrar hemma samtidigt blir det trångt i en tvåa, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Fler vill köpa villa

När det kommer till villor såldes 86 fler villor i fjol jämfört med föregående år, med en prisutveckling på 15 procent.

– Om man tittar på försäljningar i december sticker Uppsala ut jämfört med resten av landet. I Uppsala ökade det nästan 60 procent mot året innan, medan hela riket ökade 14 procent, säger Hans Flink.

Ser ingen risk

Det finns inte en risk att människor impulsköper bostad nu för att man vill ha en förändring när annat är satt på paus, och sedan inte har råd med den?

– Nej, jag tror att bankerna är njugga på att tillåta impulsköp. De har sina kalkyler och är tuffa på att man ska klara räntehöjningar.

I klippet ovan berättar Hans Flink varför försäljningen ökar i länet.

Sålda bostäder i Uppsala kommun

Bostadsrätter

2020: 4 400 st

2019: 4 071 st

2018: 3 929 st

2017: 4 183 st

Villor

2020: 849 st

2019: 763 st

2018: 806 st

2017: 784 st

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet