De bildar familj och vill bo större – ny generation eldar på bostadspriserna. Foto: Jessica Gow/TT

Pandemin klingar av – men villapriserna skenar i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalas villamarknad är fortsatt het, visar dagsfärska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Trots att pandemin som setts som en orsak till prisuppgången klingar av.

– Pandemin var en ”trigger”. Men när vi tittar djupare finns det andra orsaker till uppgången, säger Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet.

Villapriserna i Uppsala kommun ökade med 6,9 procent under perioden juni till och med augusti i år, jämfört med den föregående tremånadersperioden.

Uppgången fortsatte under en period med sjunkande smittspridning, tack vare både väderleken och ökande vaccinationsgrad.

Bostad i Uppsala län

Pandemin kan inte vara den enda förklaringen till de fortsatt stigande priserna.

”Mediebild stämmer inte”

– Framförallt i media har det framställts på det sättet. Men det stämmer inte. Det vi har är en jättestor generation som håller på att bilda familj. Och de vill bo i villa eller radhus, säger Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet.

Även bostadsmarknaden i Stockholm ”stör” priserna i Uppsala.

– Det finns spårbunden trafik och det går att pendla. Då säljer man i Stockholm och driver upp priserna när man köper i Uppsala, säger Joakim Lusensky.

Fler anmälningar om lockpriser

Budeffekten, skillnaden mellan utrops- och slutpris, har stigit. Från fem-sex procent till omkring tio procent. Försäkringsmäklarinspektionen har bedömt ett antal anmälningar om mäklare som ska ha använt sig av lockpriser.

– Men ingen av de varningar som har delats ut i Uppsala har gällt lockpriser utan andra saker, säger Joakim Lusensky.

I länet som helhet var prisökningen på villor bara 2,2 procent. I hela landet var ökningen 2,4 procent. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet