Mazen Saghir har omvärderat sin syn på situationen på skolbussen. Foto: SVT/privat

Pappan: Inte hållbart med barn som skriker

Uppdaterad
Publicerad

När Mazen Saghirs dotter kom hem på måndagseftermiddagen fick han höra om det som hänt på bussen, att föraren stannat och klivit av på väg från Årstaskolan till Lindbacken. Idag har han omvärderat sin syn på saken.
– Min dotter har tidigare klagat på att hon inte vill åka bussen för hon tycker det är stökigt, och nu förstår jag varför, säger Mazen Saghir.

– Eftersom chauffören stannat dröjde det ju innan hon kom hem. Hon beskrev vad som hänt på bussen, att chauffören gått ut och stängt dörren, och hon var väldigt upprörd över det.

Vad var det som hänt, enligt henne?

– Hon sa att det var några barn som var stökiga och som skrikit och hållit på. Och hon sa att några barn blivit rädda. Hon var uppjagad.

Mazen Saghir har nyligen pratat med sin dotter, som är 9 år, om just skrik och om hur det kan påverka människor. Och under kvällen pratade de inte mer om händelsen.

”Såg videon”

– Sen såg jag den här videon som spelats in på bussen av ett barn. Då fick jag en annan bild. Det är jättemycket skrik, och bara att lyssna på den miljön gjorde att jag fick en annan förståelse.

Mazen Saghir har hört från flera om att barn går fram och stör chauffören bland annat genom att prata i mikrofonen.

– Det är inte hållbart. Jag tolkar det som att chauffören fick nog och inte klarade den miljön mer, och då hände detta. Det är inte en bra situation varken för barnen eller för chauffören.

”Föräldrar har ansvar”

Hans dotter har förklarat att hon satt ner och inte varit delaktig i det som utspelat sig. Men Mazen Saghir tycker att det finns ett föräldraansvar att ta i det här.

– Många tycker att det är skolans ansvar men jag är beredd att följa med på bussen om det skulle resultera i att det lugnar ner sig. Jag tycker att vi föräldrar har ett ansvar och hoppas att vi pratar med våra barn och ser till att det inte inträffar igen. Vi får ta upp det med skolan och se vad som händer.

Han säger att han också fått ökad förståelse för situationen nu.

– Min dotter har tidigare klagat på att hon inte vill åka bussen för hon tycker det är stökigt, och nu förstår jag varför, så nu får jag ändra perspektiv.

Upplands lokaltrafik, UL, uppger att det berörda bussbolaget satt in extrapersonal på bussen resten av veckan. SVT Nyheter Uppsala har sökt rektorn på Årstaskolan under dagen, som inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer