Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smitta på akutvårdsavdelning Foto: TT

Sjukhuset utreder: Patient spred smitta – flera uppges ha avlidit

Uppdaterad
Publicerad

En patient vårdades av personal helt utan skyddsutrustning på en akutvårdsavdelning på Akademiska sjukhuset under en helg. Patienten delade även rum med andra patienter, och de – tillsammans med personalen – har sedan testats positivt för covid-19. Flera av patienterna uppges ha avlidit.

Det framgår av en så kallad arbetsmiljöavvikelse, som personal på avdelningen skrivit.

Händelsen, som ägde rum i början på april, utreds just nu vid Akademiska sjukhuset. En av dem som leder utredningen är Anette Skoglund, verksamhetschef för akutsjukvården vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon säger att patienten i fråga måste ha testats negativt eller inte uppvisat symptom och därför hamnat på en vårdavdelning.

När en patient kommer in akut görs en bedömning om patienten har misstänka covid-symptom och bör provtas. De som testat positivt har förts till särskilda covid-avdelningar.

– Det som hänt är olyckligt förstås. Men det är svårt, det är en pandemi och smittan kan ske såväl på arbetsplatsen som ute i samhället. Men här är det så pass många som blivit drabbade så det är klart att det skett en smittspridning på avdelningen, säger Anette Skoglund.

Skyddsvisir ny rutin

Vad gör ni nu på avdelningen?

– Nu ska man ju sedan ett par veckor tillbaka använda visir i all patientnära kontakt. Vi ska tänka att vi alla är potentiella smittbärare – och det är ett sätt att skydda patienterna.

Personal har larmat om det som hänt genom en så kallad arbetsmiljöavvikelse där vederbörande uppger att man själv smittats av patienten. Där skriver personalen även att: ”Flera patienter avled därefter pga Covid-19 inklusive patienten som smittade andra.”

Annette Skoglund vill understryka att det inte i dag går att dra ett sådant orsakssamband samt att de smittade patienterna utreds för sig.

Patientsmitta ska utredas

När det gäller uppgiften att flera patienter som vårdats på avdelningen sedan ska ha avlidit i covid-19 ska det utredas som en så kallad ”patientavvikelse” av ett särskilt team som satts samman:

– Vi händelseanalyserar de fall där vi haft befarad smittspridning till patienter, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.

Även han flaggar för att det i enskilda fall inte alltid går att slå fast vad en patient dött av – grundsjukdomen som patienten sökt vård för eller covid-19.

Om de egna analyserna visar att sjukhuset kan ha brustit i sina rutiner på något vis, kommer man att Lex Maria-anmäla vårdskada till IVO, inspektionen för vård och omsorg.

”Klart det är ett misslyckande”

Hur ser du på det om patienter smittats på sjukhuset – och sedan avlidit?

– Det är klart att det är ett misslyckande när vi får in patienter i en vårdmiljö där vi inte haft full beredskap för det. Vi har försökt på alla sätt att detta inte ska sprida sig. Men detta är ett nytt – och som det visat sig – lurigt virus som gäckat oss ett antal gånger, säger Johan Lugnegård.

– Vi har inte haft full kunskap om den här smittan och symptomen. Det är väldigt svårt att bedöma patienterna och testerna är inte 100-procentiga. Kanske har vi överskattat provsvaren. Vi lär oss, säger chefsläkare Johan Lugnegård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet