Patrik Johansson är orolig för sin 83-årige coronamsittade far som bor på ett boende där flera har dött i covid-19. Foto: Stefan Larsson/SVT

Patriks 83-årige pappa smittad av coronaviruset på äldreboende: ”Vi lever i ovisshet”

Uppdaterad
Publicerad

Pappan är 83 år, räknas som smittad av coronaviruset och bor på ett boende där flera har dött i covid-19. Sonen Patrik är kritisk till att äldre inte har skyddats bättre.

– Jag försöker att inte tänka på hur pappa kommer att dö, säger han.

I tre år har Patrik Johanssons 83-årige pappa bott på ett vård- och omsorgsboende i Uppsala. Sedan en månad tillbaka råder, likt alla andra äldreverksamheter i kommunen, besöksförbud. Under isoleringen insjuknade fadern med alla symptom för covid-19.

– Det är klart att man blir orolig. Han är dement, som i sig är en dödlig sjukdom, men har rätt till en värdig död. Jag vill inte att han ska känna sig ensam, säger Patrik Johansson.

Coronaviruset i Uppsala

Flera döda på boendet

Enligt dokument som SVT tagit del av har flera coronasmittade personer på boendet avlidit i covid-19. Även personal har insjuknat, en av dem med bekräftad covid-19, enligt boendet.

Det ska har varit ”kämpigt” med skyddsmateriel, framförallt när det gäller munskydd och förkläden, men nu ska boendet ligga i fas. 

”Vad gjordes för dem?”

Patrik Johansson är mycket kritisk till att beslutsfattare inte bättre har skyddat de äldre som inte kan skydda sig själva.  

– Det är tomma ord. Gång på gång får man höra att det är förödande om viruset kommer in på äldreboenden. Och nu? Vi har tio döda här i Uppsala, många smittade. Vad gjordes för dem?

Som anhörig är Patrik Johansson även frågande till att personer med misstänkt smitta inte testas, som hans far, vilket i praktiken innebär att de vid eventuell död inte syns i Folkhälsomyndighetens dagliga statistik över avlidna i covid-19.

– Vi lever i ovisshet, kommer pappa att dö i covid-19 eller är han den här procenten som visar alla symptom men som inte är smittad? Tänk mörkertalet som finns bland de döda när inte alla testas, säger han.

Hoffstedt (S): ”Förstår anhörigas oro”

Äldrenämndens ordförande Caroline Hoffstedt (S) säger att kommunen gör allt för att skydda kommunens äldre.

– Jag förstår verkligen anhörigas oro, det här är ett smittsamt virus. Vi fortsätter att vidta åtgärder för att minimera smittspridningen. I ett tidigt skeende fattade vi beslut om besöksförbud på alla boenden och att all personal med minsta symptom skulle stanna hemma, säger hon.

– Vi har nu även gett i uppdrag att vidta nya åtgärder.

Mörkertal i statistiken

• I Folkhälsomyndighetens statistik redovisas endast bekräftade fall av covid-19, alltså personer som genom provtagning har konstaterats vara smittade av det nya coronaviruset.

• På äldre- och demensboenden testas bara den eller de som först visar symptom, och om provsvaret visar covid-19 räknas alla med symptom som smittade – även de som inte är testade.

• Om sju personer avlider på ett boende – två personer som testats, fem personer med symptom – räknas bara två personer in i Folkhälsomyndigehtens statistik över döda i covid-19. Övriga fem kommer, om covid-19 anges som dödsorsak, att synas i Socialstyrelsens dödsorsaksregister som har en längre fördröjning.

• För att minska mörkertalet analyserar Folkhälsomyndigheten data för alla dödsfall för att se så kallad överdödlighet, att fler än väntat för årstiden dör.

Källa: Folkhälsomyndigheten, Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet