Erik Pelling tycker att händelsen aktualiserar frågan om kameraövervakning. Foto: SVT

Erik Pelling (S) om dödsfallen på UKK: ”Lämnar ingen oberörd”

Publicerad

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, beklagar dödsfallen som inträffade vid Uppsala konsert och kongress på tisdagskvällen, när runt 1 000 konsertbesökare befann sig i byggnaden.

– Det är en fruktansvärd händelse som drabbat många och inte lämnat någon oberörd, säger han.

Han menar att händelsen kastar ljus på frågan om kameraövervakning i byggnaden.

Två dagar har passerat sedan två män omkom på Uppsala konsert och kongress i samband med ett musikevenemang.

Erik Pelling (S) beklagar händelsen som han beskriver som ”oerhört tragisk”.

Flera personer som SVT varit i kontakt med pekar ut fallhöjden från sjätte våningen till entréplan som både skrämmande och riskfylld. En tidigare medarbetare säger att det ”bara var en tidsfråga” innan något hände kring räckena på sjätte våningen.

Vad tänker du om det?

– Så är det med många byggnader, det essentiella är att det ska vara tryggt där och då tittar vi på att vidta olika åtgärder. Sedan kan folk fortfarande tycka att det är högt, säger han.

”Proffs ska komma med förslag”

Erik Pelling (S) anser att händelsen aktualiserar frågan om kameraövervakning i UKK, någon som tidigare varit uppe för diskussion.

I övrigt vill han inte uttala sig om vilka åtgärder som kan bli aktuella på längre sikt, utan hänvisar till säkerhetsutredningen som görs av UKK och fastighetsbolaget Uppsala kommun arenor och fastigheter AB, samt polisens utredningsarbete.

– Proffs ska komma med rekommendationer kring vad vi ska göra framåt. Vårt ansvar är att se till att utredningar görs och att så snabbt som möjligt vidta åtgärder utifrån de resultat som man kommer fram till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsfallen på UKK

Mer i ämnet