Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han beter sig riktigt illa” säger Erik Pelling (S) om politikern Rasmus Paludan. Foto: Christoffer Urborn

Pelling om Paludans ansökan: Olämplig tid och plats

Uppdaterad
Publicerad

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan sökte i tisdags tillstånd för ett valmöte i Uppsala. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) anser att både tid och plats är fel.

– Det är polisen som avgör, men vi tycker att vi har ett antal berättigade synpunkter som polisen får ta ställning till.

Polisen har ännu inte tagit beslut om huruvida Paludans ansökan ska beviljas eller inte. Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala är dock tydligt i sitt ställningstagande:

– Just Gottsunda centrum är en väldigt dålig plats, och egentligen tycker vi inte att valborgshelgen heller är särskilt lämplig, säger han till SVT Nyheter.

Kommunens vädjan kan ju anses som ett sätt att påverka den grundlagsskyddade mötesfriheten?

– Vi har inte någon avsikt att som kommun begränsa yttrandefriheten men vi tycker det är viktigt att man tar till sig av de olika aspekterna som finns.

Hör Erik Pelling (S) berätta mer om kommunens ställningstagande i klippet.

”Måste ändå få komma till uttryck”

Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kan polisen göra bedömningar om att en enskild plats eller en tidpunkt är olämplig ur säkerhetsaspekt. I så fall bör man föra resonemang med den som ansökt om att flytta på demonstrationen.

– Men demonstrationsfriheten måste ändå få komma till uttryck.

Rasmus Paludan: Därför söker jag tillstånd att manifestera i Uppsala:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.