Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vera Bertilsson, Lotta Carlsson och Oscar Anfält om sommaren och vad de hoppas ska hända. Foto: Tobias Skagerström/SVT

Vårdpersonalens oro inför sommaren: ”Patienterna blir lidande”

Uppdaterad
Publicerad

Vera Bertilsson, Lotta Carlsson och Oscar Anfält har jobbat på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i flera år. De prioriterar återhämtning i sommar före ersättningen på 20 000 kronor som erbjuds för att flytta sin semester.

Att klara av personalbemanningen under sommaren är en utmaning för flera sjukhus. Personal vid kritisk verksamhet på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping erbjuds 20 000 kronor per vecka om de flyttar sin semester.

– Jag ska flytta en veckas semester men det är enbart för att jag måste ta ut den senare, annars hade jag aldrig flyttat. Man är nervös över att det ska bli mycket övertid och hög belastning som i slutändan går ut över patienterna då vi helt enkelt inte hinner göra allt vi ska, säger Vera Bertilsson, undersköterska samt skydds- och arbetsplatsombud.

Regionvalet 2022 Uppsala

”Vi missar mer”

Vera Bertilsson, Lotta Carlsson och Oscar Anfält beskriver arbetssituationen på sommaren som hektisk och pressad.

– Patienterna kommer tyvärr att bli lidande av det här. Vi ser skador i dag som vi kunnat undvika och i sommar kommer belastningen att öka. Det kommer göra att vi missar ännu mer saker och det är inget vi vill som personal, säger Oscar Anfält, sköterska och skyddsombud.

I klippet: Hör Vera Bertilsson, Lotta Carlsson och Oscar Anfält om sommaren och vad de hoppas ska hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet