Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om personalläget och hur sjukvården ska klara av sommaren i klippet. Foto: Tobias Skagerström/SVT

Personalkris på Akademiska: Erbjuds 20 000 i veckan för flyttad semester

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping kan få svårt att klara av bemanningen i sommar. För att hantera situationen erbjuds personal vid så kallad kritisk verksamhet extra ersättning om de flyttar sin semester.

För att klara bemanningen har Region Uppsala beslutat att personal vid kritisk verksamhet, som till exempel akutsjukvård, operations- och förlossningsavdelningarna, erbjuds 20 000 kronor per vecka om de flyttar sin semester utanför 1 juni till 31 augusti, en höjning med 8 000 kronor per månad i jämförelse med förra året.

– Att vi höjer ersättningen beror på de utmaningar vi står inför i sommar. Vi ser att det är svårare i år att bemanna än tidigare somrar, säger Anna Wadenhov, HR-chef på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping.

Regionvalet 2022 Uppsala

Om inte schemat går ihop i sommar, vad kan ni göra då?

– Om vi inte har en tillräcklig god tillgänglighet kan vi beordra övertid eller faktiskt avbryta semestrar och det vill vi helst inte. Alla våra medarbetare har ett stort behov av att vara lediga i sommar.

”Symptom på ett större problem”

Kristian Hjertén, avdelningsordförande på Vårdförbundet, beskriver personalläget inför sommaren som pressat och att många av deras medlemmar behöver återhämtning.

– Tyvärr upprepas det här gång på gång, att man kommer till sommaren och ser att personal behövs och att man inte har planerat för det i förväg. Då blir de här lösningarna bara ett symptom på ett större problem med att det behövs mer personal, säger Kristian Hjertén.

I klippet: Hör hur sjukvården ska klara av sommaren.

Exempel på andra regioners ersättning

Norrbotten:

14 000 kronor för att flytta semestervecka till september–november avseende de yrkesgrupper där det är brist.

Örebro:

Erbjuder 20 000 kronor per vecka för den som flyttar ledighet utanför semesterperioden (veckorna 24–34).

Gävleborg:

Erbjuder 30 000 kronor som mest för den som tar ut högst två kalenderveckor under perioden juni–augusti. De som tar ut högst tre veckor ersätts med 15 000 kronor.

Västernorrland:

25 000 kronor per flyttad semestervecka eller 5 000 kronor per flyttad semesterdag. Max 100 000 kronor.

Stockholm:

10 000 kronor för en semestervecka, 20 000 kronor för två veckor, 25 000 kronor för tre och en månadslön för fyra semesterveckor.

Källa: TT Nyhetsbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet