Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Personlig lockdown” tas bort från nästa vecka

”Personlig lockdown” tas bort från nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala har haft skärpta rekommendationer och regionen kommunicerade ut i mitten av april att alla bör gå in i ”personlig lockdown” där det skarpaste rådet varit att man inte ska umgås med andra utöver de man bor med. Det rådet löper ut på söndag och planen är att det sedan tas bort.

Från måndag är planen att Region Uppsala ska ha samma råd som resten av landet och alltså att det skarpaste rådet om ”personliga lockdown” är över, enligt Anna Gillman, biträdande smittskyddsläkare i region Uppsala.

– Vi ser att smittkurvorna går ned och att de har gått ner ett antal veckor i sträck, men det är fortfarande inte över och det är fortfarande mycket smittspridning. Men det är rimligt att man successivt kan släppa på restriktionerna.

Ny nationella riktlinjer på måndag

Exakt vilka rekommendationer som kommer att gälla nationellt från 17:e maj är inte klart än utan det ska regeringen ta beslut om.

– Men det är inte på något sätt så att man kan återgå till ett liv som innan pandemin på måndag, säger Anna Gillman.

På Folkhälsomyndighetens presskonferens under tisdagen nämnde Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, att Uppsala tidigare haft hög smittspridning men att det ser ut som att toppen är nådd.

I klippet berättar Anna Gillman mer om hur det kan bli med restriktioner framöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet