Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad Hugo Hedén, Abigail Habtom, Alicia Ponce Munther och Manfred Almlöf tycker om att börja på nya Brantingsskolan i Uppsala. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Pirr i magen första dagen på nya Brantingsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Vid skolstart slog nya Brantingsskolan i Uppsala äntligen upp portarna efter ett par års försening. De första åren ska eleverna från Almtunaskolan gå här medan deras skola renoveras.

Det tog dubbelt så lång tid som planerat, men till skolstarten hösten 2023 kunde nya Brantingsskolan öppna. Skolan är avsedd för årskurs 4 till 9, men under de närmaste fyra åren ska Almtunaskolans 550 elever i årskurs F till 6 gå här tillsammans med knappt 20 elever som går anpassad grundskola.

– Mycket ligger fortfarande i flyttlådor. Man kommer ju på saker som fattas, klockor i klassrummet till exempel. Så då ska det beställas och sättas upp, säger Åsa Malmlöv som är mentor för klass 3A.

Men hon tycker att det överlag är toppen att flytta in i nya fräscha lokaler som är betydligt färggladare än de föregående lokalerna.

Missfärgat vatten

Skolan har dock en del inkörningsproblem. I tisdags upptäcktes att kranvattnet var missfärgat. I väntan på provsvar undviker man att använda det till förtäring och disk.

Fotbollsplanen är inte heller färdig. Men soluret från gamla Brantan står återigen på skolgården som i dag har betydligt mer lekytor och grönska än tidigare. Och den stora väggmålningen Juniskäret hänger inne i aulan som ligger på samma plats som tidigare. Då satt dock målningen i trapphuset utanför. 

Vad tycker då eleverna om den nya skolan? Du får svaret i videon.

turerna kring brantingsskolan

  • 1957 inleds bygget av den ursprungliga Brantingsskolan som står klar året därpå.
  • 2013 tas beslut att lägga ner Brantingsskolan.
  • 2015 beslutar kommunen att rusta skolan då elevunderlaget ökar.
  • 2017 planerar man att bygga bostäder på delar av skolgården.
  • 2018 rivs den gamla byggnaden, men aulan och intilliggande trapphus ska bevaras.
  • 2019 i juni tas första spadtaget för den nya skolan. Samma år upptäcks brister i den bärande konstruktionen och hela ursprungsbyggnaden måste rivas.
  • 2020 tas en hel betongvägg med Harald Lindbergs väggmålning Juniskäret ner, vilket försenar byggprocessen ytterligare.
  • 2021 är det tänkt att skolan ska öppna, men bygget är försenat och kan stå klart tidigast året därpå.
  • 2023 i januari är det tänkt att Almtunaskolan ska flytta in medan deras lokaler renoveras, men ännu en försening gör att öppnandet flyttas fram till höstterminen.
  • 2023 den 17 augusti startar skolåret för knappt 600 elever på nya Brantingsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.