Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT Uppsala besöker ett folktomt Fyrishov – se bilderna från insidan Foto: Ellen Pan

Så kämpar Fyrishov för att hålla sig över ytan: ”Kan inte bara stänga av”

Publicerad

Fyrishov är ett av länets största besöksmål. Men sedan mitten av november har det populära badhuset stått kusligt tomt, och en verksamhet i den här storleken slukar pengar.

– Vi kan inte bara stänga av värme och reningsverk i en bassäng helt och hållet, det är en ganska stor procedur att dra igång det sen, säger Helene Lundevall, vd-koordinator på Fyrishov.

Samtidigt som de vanliga besökarna uteblir, så kvarstår stora driftkostnader för badhuset. Man försöker nu spara in på olika sätt, bland annat genom att sänka värmen i bassängerna. Även personalen påverkas.

– Vi har en del som är på plats och jobbar, men där vi inte har arbetsuppgifter till medarbetare så är man arbetsbefriad som det ser ut just nu, säger Helene Lundevall.

Oklart om entrépriset påverkas

Finanskommunalrådet Erik Pelling (S) har tidigare sagt till SVT att han inte utesluter dyrare bad för Uppsalaborna i framtiden. Helene Lundevall menar dock att man inte har diskuterat om inträdet till Fyrishov ska höjas för att rädda upp inkomsttappet.

– Det är ingenting som vi har pratat om nu, utan det vi fokuserar på är att komma tillbaka till normal verksamhet.

Just nu håller Fyrishov stängt fram till den 24 januari, men det kan komma att förlängas beroende på smittspridningen. Hör Helene Lundevall berätta mer om framtiden i klippet.

Fyrishov tappar intäkter

Visa

Enligt årsredovisningen från 2019 hade Fyrishov en nettoomsättning på över 113 miljoner kronor för alla sina olika verksamheter, inklusive mässor och event. Det är omkring 9,5 miljoner per månad. Vd-koordinatorn Helene Lundevall vill inte ge någon konkret siffra på vad inkomstbortfallet blir när man nu håller stängt, men uppger däremot att badhuset vanligtvis har i snitt 1 500 besökare per dag. Räknar man det gånger ordinarie inträdespris för simhall och äventyrsbad så blir det ca 170 000 kronor.

Det här gäller på badhusen i länet

Visa

Fyrishov: stängt till och med den 24 januari, med eventuell förlängning.Receptionen är öppen. Stängningen gäller hela anläggningen alltså även undervisningsbassäng och träningsbassäng.

Gottsundabadet: stängt till och med den 24 januari, med eventuell förlängning.

Pepparrotsbadet: stängt till och med den 24 januari.

Linnéas simskola: öppet med vissa restriktioner, bland annat tillåts endast 6 barn per grupp och max en vuxen per barn.

Hälsohuset: stängt till 24 januari och förhåller sig till eventuella förändringar i rekommendationer och restriktioner.

Bålsta simhall: stängt till och med 24 januari. Simskola och idrottslektioner påverkas inte.

Aspenbadet: stängt tills nytt beslut fattas. Håll utkik på hemsidan för mer information.

Centralbadet Uppsala: Öppet med maxantal utifrån restriktionen på 1 person/10 kvm, enligt hemsidan. Där har man också uppdaterad information om antal besökare i realtid.

Heby Arena: Helt stängt fram till 24 januari. Detta omfattar simhall, gym och idrottshallar. Det är inte heller möjligt att boka lokaler. Alla säsongskort fryses tillfälligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet