Tjuvåkning kan slå tillbaka mot resenärerna – risk för höjda biljettpriser

Uppdaterad
Publicerad

Resandet i kollektivtrafiken ökar men biljettintäkterna ökar inte i samma takt. UL räknar med att gå 300 miljoner back under året, och det kan få konsekvenser för resenärerna.

I mitten av mars stängde UL de främre dörrarna för att skydda chaufförerna från coronasmitta. Sedan dess har antalet betalande resenärer sjunkit och under våren förlorade UL ungefär 1,5 miljoner kronor varje dag.

Det statliga bidrag som ska stötta landets kollektivtrafik väntas bara täcka en tredjedel av den väntade totala förlusten på 300 miljoner kronor.

Varmt väder lockar bussresenärer

UL:s presschef Helena Klange ser under sommaren en tydlig ökning av antalet resenärer, och påpekar att resandet är beroende av vädret.

– Veckan när det var väldigt varmt såg vi en klar ökning på såna bussar som går ut till badplatser. Så att det har ökat men det är svårt att säga hur mycket, säger hon.

Se mer om konsekvenserna av plankandet på bussar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.