Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: ”Det här är en fara som kan kosta människoliv”, säger polischefen. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Polischefen Jale Poljarevius: ”Ta bort adresser från offentligheten”

Publicerad

Gängkriminella utnyttjar offentliga databaser för att leta upp måltavlor. Det menar Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt. Nu vill han att lagstiftningen ses över, men för att ändra lagen finns det flera aspekter att ta hänsyn till.

– Det är inte bra att vem som helst kan ta reda på känsliga uppgifter när som helst, säger Jale Poljarevius.

Namn, adress och anhöriga. Det är några exempel på personuppgifter som är offentliga i Sverige. Detta är en del av grundlagen, men för gängkriminella kan det vara ett sätt planera våldsdåd.

Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, vill därför väcka diskussion om eventuella lagändringar. Något som även P4 Uppland har rapporterat.

Våldsvåg i Uppsala

– I och med läget som vi har i landet är det en fara att uppgifterna är offentliga. Vi måste se över alla möjligheter som finns att göra det svårare för kriminella individer att utföra attentaten, säger han.

Lagändring tar tid

För att ändra lagen finns det dock flera aspekter att ta hänsyn till.

– När det gäller uppgifter hos privata företag som publicerar på nätet så är det skyddat av grundlagen. Och att ändra grundlagen tar tid och är krångligt, säger Mikael Ruotsi, lektor i internationell rätt.

Vilka risker finns det med att ändra grundlagen?

– För att publicera personuppgifter behöver man ett utgivningsbevis. Och om man tar bort den möjligheten försvinner skyddet för viss journalistisk verksamhet, Mikael Ruotsi.

I klippet: Så här skulle en lagändring kunna förhindra vissa våldsdåd, enligt polischefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet