Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför blir du orolig av antalet sökningar? Hör Kurt Hofgren berätta i klippet. Foto: Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Tusentals sökte på Kurts gatuadress efter sprängdådet i Fullerö: ”Obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Över fem tusen sökningar. Dagen efter dådet i Fullerö var intresset stort för den berörda adressen. Samma ökning märks av på andra adresser som utsatts för skjutningar och sprängdåd under 2023. Detta enligt statistik som SVT tagit del av.

– Det känns obehagligt att människor söker på adresser här i området, säger Kurt Hofgren, granne i Fullerö.

Under 2023 skedde 44 skjutningar och tio detonationer i polisregion Mitt där Uppsala län ingår. Totalt avled tio personer, några helt utan koppling till gängkriminalitet. Enligt polisen söks måltavlorna ibland upp genom de offentliga databaserna över personuppgifter.

SVT har begärt ut statistik gällande tolv adresser som drabbats av våldsdåd under 2023. En av dessa är adressen i Fullerö där 24-åriga Soha Saad dog, och flera hus skadades i ett bombdåd.

Våldsvåg i Uppsala

– Det känns obehagligt att människor söker på adresser här i området. Vi har haft en bra sammanhållning efter explosionen, men risken finns ju att grannar blir misstänksamma mot varandra, säger Kurt Hofgren.

Polisen kopplas in

Den stora ökningen av sökningar sker dagarna efter att ett våldsdåd skett, visar SVT:s sammanställning. I vissa fall märks en ökning dagarna innan, men det går inte att fastslå ett samband till gängkriminalitet.

– Det räcker ju med en sökning för att få fram svaret. Det intressanta är att veta vilka individer som har gjort aktuella sökningar. Ratsit lämnar ut sökhistorik på person och adress till polisen när de begär ut det. säger Anders Johansson, vd på Ratsit.

I klippet ovan: Följ med till Fullerö och hör grannen berätta om oron över antalet sökningar på adressen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför är offentliga uppgifter ett bekymmer för anhöriga till kriminella, enligt Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt. Foto: Antonios Antoniadis/SVT

Så gjorde vi sammanställningen

SVT kontaktade sökföretag och begärde statistik över tolv adresser i Uppsala län. Adresserna hade drabbats av antingen skjutning eller sprängning under 2023. Endast två företag ville ge ut den typen av siffror, Ratsit och Verifiera.

Enligt statistiken syns en markant ökning av sökningar på samtliga adresser efter dåden. Den största ökningen skedde i Fullerö där antalet sökningar gick från ett tiotal till flera tusen dagarna efter bomben.

I mitten av oktober 2023 gav regeringen en utredare i uppdrag att se över söktjänster som offentliggör personuppgifter. Tanken är att göra det svårare för kriminella att kartlägga personer genom de olika söktjänsterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet