Polischefens nya taktik: Prata med gängen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen behöver testa nya metoder för att minska antalet skjutningar i Uppsala. Det menar Jale Poljarevius, som arbetar med gängkriminalitet inom Uppsalapolisen. Ett sätt kan vara att helt enkelt prata med de kriminella.

Uppsalapolisen arbetar mot gängkriminaliteten i olika projekt, bland annat Operation Lynx som sjösattes för precis ett år sedan. Samtidigt på den så kallade Särskilda gänginsatsen. Båda projekten syftar till att störa de kriminella gängens verksamhet så mycket som möjligt.

Samtidigt kan polisens arbete göra att antalet skjutningar ökar eftersom till exempel beslagtagen narkotika kan skapa oro i gängen.

Skotten – Uppsalas kriminella karta

Att skjuta ihjäl någon kan ha ibland ha ett symboliskt värde för de kriminella, menar Jale Poljarevius.

– En dödsskjutning kan vara en markering till någon som inte redovisar pengar för den narkotika som sålts. På så sätt kan den som styr handeln skrämma andra, och efter en skjutning fråga: är det någon mer som inte tänker betala?

Skjutningar handlar också om kränkningar, menar han. Och ibland är dödsskjutningar rena misstag.

– Ett skott kanske avlossas som en markering, och tanken kanske inte var att döda – men det blir så ändå för att den som skjuter inte riktigt vet vad den gör. De är inte alltid så bra skyttar de här killarna.

”Sköt sig själv”

Han berättar också om ett fall nyligen där en gängkriminella sköt sig själv av misstag – men anmälde att han blivit skjuten av någon annan.

– Vådaskott är inte ovanliga, säger Jale Poljarevius.

Han betonar att motiven bakom skjutningar är långt ifrån säkra.

– Det är ju egentligen bara den som håller i vapnet som vet varför det skjuts, säger han.

Den nya taktik som Uppsalapolisen vill börja använda handlar om så kallade konsekvenssamtal – efter en modell från Tyskland.

– Där berättar man för gängmedlemmar att det här kommer att hända om det fortsätter att skjutas.

Jale Poljarevius väntar nu på beslut från regionpolisledningen om metoden ska sjösättas.

I klippet ovan berättar han mer om hur samtalen med kriminella ska gå till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten – Uppsalas kriminella karta

Mer i ämnet