Uppsalapolisens Jale Poljarevius befarar att det kriminella nätverket, som kan vara extremt våldsamt, har nått Uppsala. Foto: TT(arkivbild)/SVT

Polisen befarar: Kriminella nätverket Black Axe försöker etablera sig i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Ett Västafrikanskt kriminellt nätverk som ägnar sig åt både människohandel och narkotika försöker etablera sig i Uppsala, befarar polisen.

– Vi ser tyvärr tecken på det, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef.

Black Axe kallas det internationella kriminella nätverk som har sin bas i Nigeria, och som nu vill in på Uppsalamarknaden med narkotika och prostitution.

– Det handlar framför allt om trafficking, de håller kvinnor gisslan och genom voodoo lurar de dem att de kommer att råka illa ut om de lämnar uppdraget. Men det handlar också om försäljning av kokain och heroin, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i polisregion Mitt.

Nätverket har under flera år varit etablerat i Italien, men har efter påtryckningar från polis i landet spridit sin verksamhet norrut i Europa. De har tidigare varit aktiva i bland annat Malmö och Göteborg, och har nyligen etablerat sig i Stockholm. Nu misstänker polisen att Black Axe även nått Uppsala.

Ett beslag av försäljningsdoser av heroin som gjordes i helgen stärker polisens misstankar om nätverkets närvaro i Uppsala.

Gängvåldet kan eskalera

Polisen har också under en längre tid sett att kvinnor från Nigeria lägger ut annonser för prostitution i vårt område. Jale Poljarevius konstaterar att det är viktigt för polisen att vara lyhörd för att lyckas upptäcka nätverket.

– Man skulle lätt kunna vifta bort om någon vittnar om att de kan få sjukdomar skickade på sig, om de inte prostituerar sig. Men är någon itutad detta gäller det för polisen att lyssna så att man verkligen är med i matchen, säger Jale Poljarevius.

Om Black Axe lyckas ta sig in i Uppsala – hur påverkar det den redan befintliga gängkriminaliteten?

– Det kan man bara spekulera i, men det är inte så att gängen kommer att säga ”åh här kommer Black Axe – välkomna in i spelet”, utan det är ganska trångt redan. Det finns väldigt mycket kokain men inte så mycket brukare, så marknaden är ganska mättad. Det skulle snarare leda till våld än till samarbete.

Mer om voodoo och juju

Juju är den nigerianska varianten av voodoo, som i sin tur är samlingsnamn för en grupp religioner i Västafrika.

Människohandlare använder juju för att skrämma sina offer till tystnad.

Religionen har praktiserats i århundraden, och man tror dels att andar eller gudar styr jorden, samt att de kan skydda eller straffa människor.

Man tror också att andarnas kraft kan överföras till fysiska föremål med besvärjelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.