En åtalad kvinna misstänks för att ha hanterat stora mängder narkotika i sin lägenhet. Foto: Tullens förundersökningsmaterial

Åklagaren: Ostraffad kvinna nyckelspelare i massiva knarkhandeln

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen startar rättegången mot 15 personer som står åtalade i det största ärende som Tullverket i Västsverige haft på 30 år.
Enligt åtalet ska nätverket har hanterat 132 kilo heroin och kokain, till ett gatuvärde på 112 miljoner kronor.
En av de utpekade nyckelpersonerna är ostraffad kvinna som ska ha organiserat droghandeln från sin lägenhet i Göteborg.

Kvinnan har levt ett till synes helt vanligt liv med småbarn och jobb i vårdsektorn. Nu misstänks hon ha varit en av nyckelspelarna i ett narkotikanätverk som ska ha hanterat knark till ett gatuvärde på 112 miljoner kronor.

Kvinnan själv misstänks i sin lägenhet ha hanterat droger värda 10 miljoner kronor.

I dag inleds rättegången mot henne, två andra kvinnor och 12 män som alla ska haft ledande roller i en verksamhet som ska ha fört in, hanterat och sålt stora mängder heroin och kokain – en drogtrafik huvudsakligen styrd från Nederländerna

Brottsrubriceringen för flera är huvudsakligen synnerligen grov narkotikasmuggling och/eller synnerligen grovt narkotikabrott, brott som kan ge upp till 10 års fängelse som mest. Kvinnan misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.

Av de 15 åtalade är det bara kvinnan och en man som är svenska medborgare.

Flera av de åtalade männen ska ha kopplingar till det enligt åklagaren ockulta brödraskapet Black axe – en maffialiknande grupp med rötter i Nigeria. Gruppen är känd för sitt enorma våldskapital och för att använda svart magi för att påverka sina medlemmar.

Ryggsäckar lämnar lägenheten

Narkotikan ska ha förts in från Nederländerna till Sverige, Norge och Danmark via lastbil eller personbil, förpackat i stora kapslar.

Väl i Sverige har drogerna förts till Stockholm, för att sen transporterats till Göteborg. Där har, enligt åtalet, kvinnan tagit emot och förvarat narkotikan i sin bostad och överlämnat den till ett stort antal misstänkta distributörer av narkotika i Göteborgsområdet.

Hittade gömda sedlar

Förutom att kvinnan ska ha hanterat stora mängder narkotika misstänks hon även ha tagit emot stora summor pengar från narkotikahandel för att sedan ha fört dem utomlands, eller lämnat över dem kontant till andra personer.

I oktober 2018 gick den misstänkta kvinnan in till ett växlingskontor i Göteborg tillsammans med en av de andra åtalade männen.

När polisen gjorde husrannsakan på växlingskontoret några veckor senare hittade man över en miljon kronor i gömda sedlar.

”Under skrivbordet finns en hylla där sedelbuntar påträffades. Resterande sedelbuntar hittas inbyggda i en vägg, ovanför en dörrkarm/dörrpost. Totalt är summan för beslaget (omräknat till SEK ) 1 700 207” står det i Tullverkets förundersökningsprotokoll.

Advokaten: ”Oerhört tungt för henne”

– Min klient är chockad och förvånad. Hon känner ju vissa av de här killarna de har ett socialt umgänge men hon har inte förstått att det är narkotikahandel som de sysslar med, säger kvinnans försvarsadvokat David Breitfeld.

Den 8 oktober förra året anhölls kvinnan och häktades tre dagar senare. Sedan dess har hon suttit frihetsberövad.

– Det är oerhört tungt för henne, det är en extremt lång tid att ha suttit häktad, säger hennes advokat David Breitfed.

– Vi förstår heller inte varför hon har fått en sådan framträdande roll i åtalet, säger han.

Men åklagaren menar alltså annorlunda.

– Kvinnan är en av huvudpersonerna i den här organisationen, eftersom hon bor i Göteborg. Men hon har inte någon koppling till Black axe. Men det är, enligt mig, tydligt att hon är medveten om att hon ingår i en organisation som hanterar narkotika, säger Anna Svedin, åklagare i målet.

Den åtalade kvinnan är tidigare ostraffad. Hon förnekar brott, men erkänner att hon känner vissa av de övriga åtalade sedan tidigare.

Ytterligare två personer är häktade i sin frånvaro och begärda överlämnade från Nederländerna.

Hör åklagare Anna Svedin om Black axe – ett ockult brödraskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gill Eriksson, biträdande enhetschef på tullkriminalen och kammaråklagaren Anna Svedin berätta om åtalet i klippet ovan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer