Polis och räddningstjänst arbetar med det misstänkta föremålet. Foto: Utryckning Uppsala

Misstänkt föremål i åklagares brevlåda var e-cigaretter

Uppdaterad
Publicerad

Polisen undersökte under torsdagskvällen ett misstänkt föremål i en brevlåda hos en åklagare i ett bostadsområde i Bälinge en mil norr om Uppsala. Det visade sig vara e-cigaretter som hamnat i fel låda.

– ”Better safe than sorry”, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren, som är personens chef.

Det var under torsdagskvällen som åklagaren ringde in och berättade att hen fått föremålet i sin brevlåda, och känt obehag inför det. Polis valde då att tillkalla nationella bombskyddet till platsen för att undersöka föremålet.

Även räddningstjänsten fanns på plats som en extra försiktighetsåtgärd. Polisen bad dessutom närboende att gå ner i sina källare, men det fattades inte beslut om evakuering.

Vid 22-tiden fanns inga uppgifter om vad det är för föremål som stoppats i brevlådan.

– Vi jobbar med det och har varit därute ganska länge, säger Daniel Wikdahl till SVT Nyheter.

”Konstigt paket”

Vice chefsåklagare i Uppsala Magnus Berggren, som är den berörda åklagarens chef, sa vid 22-tiden att han inte misstänkte någon större fara.

– Det finns ingenting konkret i nuläget, det var ett konstigt paket som kom och då tar man det säkra före det osäkra. Jag väntar på besked men min initiala bedömning är att det inte är något.

Hur ser du på att ni måste vidta sådana här säkerhetsåtgärder i och med er yrkesroll?

– Det är så när man jobbar som polis eller åklagare, så händer det att någon trakasserar eller skickar saker. Man måste tänka säkerhet, vi vet ju vad vi jobbar med. Och då får man ju göra en kontroll så det inte är något, det är ju rutin. ”Better safe than sorry”.

E-cigaretter hamnade fel

Vice chefsåklagarens magkänsla visade sig stämma. För vid 22.30-tiden kunde polisen slå fast att det misstänkt farliga föremålet var harmlöst. Det var ett paket e-cigaretter som helt enkelt hamnat på fel adress.

Polisen låter på sin hemsida meddela att: ”Avspärrningarna har hävts och polisen har lämnat platsen. Dessutom har nu rätt adressat fått sitt paket”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.