Polisen varnar för nya tankkortsstölder

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen går nu ut och varnar för tankkortsstölder som drabbade många företagare i Uppsala i våras.

– Vi ser att det är full ruljans i Västerås och befarar att det här sprider sig till Uppsala, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid region mitt.

Polisen har fått in drygt 600 stölder i år från framför allt Uppsala, Enköping, Västerås och Linköping. Personer har här knackat sönder bilrutor till företagsbilar och stulit tankkort som förvarats i bilarna.

– Vi har haft en lugn period på ett par månader, men de senaste dagarna har vi haft flera fall i Västmanland, säger Magnus Jansson Klarin.

I våras drabbades flera företag i Uppsala, bland annat i Boländerna, och polisen befarar att fenomenet kan dyka upp igen under semestern.

– En tydlig ökning ser vi i Västmanland och det var där det började förra gången.

Tankkorten är alltså det som tjuvarna är ute efter och det har skett masstankningar på flera håll.

Masstankningar

 – Folk har radat upp sig vid obemannade stationer och tankat för flera tusen kronor. Det har varit möjligt eftersom de kommit över koder till korten, eller att det inte behövs någon kod för att tanka.

Polisen vill nu varna Uppsalaföretagare med firmabilar för att lämna bilar obevakade under sommaren med tankkort och koder i bilarna.

– Vi befarar att det kan bli dyrt och vill göra företagarna uppmärksamma på det här, säger Magnus Jansson Klarin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.