Polisen varnar: Unga är bedragarnas nya måltavla

Uppdaterad
Publicerad

Länge har det rapporterats om hur äldre blir av med sitt sparande när personer luras för att komma åt deras bankkonto. Nu ser polisen i region Mitt en ökning av liknande bedrägerier – fast mot unga människor.

– Bedragarna är pålästa, ofta charmiga och oerhört manipulativa. Och de blir rika som troll på detta, säger Jonas Eronen, presstalesperson region Mitt.

Bedrägeriet kallas för vishing som är en förkortning för ”voice phishing”, det vill säga telefonsamtal där en person blir uppringd av någon som utger sig för att ringa från exempelvis banken. När det gäller unga vuxna så säger personen i andra änden av telefonen att att det är dags att gå över från ungdomskonto till vuxenkonto. I  samband med det luras unga att logga in på sin bank och bedragarna tömmer kontot.

Fyra anmälningar bara i helgen

Tillvägagångssättet är utbrett i landet och i polisregion Mitt  – där Uppsala, Gävleborg och Västmanland ingår – har det hittills inkommit flera anmälningar bara den senaste veckan. I åtminstone ett av fallen lyckades bedragaren få tillgång till bankkontot.

Jonas Eronen menar att en ung person kanske inte har lika mycket sparat på sitt bankkonto, men att det inte är något hinder.

– Bedragarna väljer bara att gå på fler personer i stället, säger han.

I klippet ovan hör du mer om bankbedrägerierna och om hur unga människor skyddar sina konton.

Tips på hur du skyddar dig från bedrägerier

• Logga aldrig in på annans begäran med exempelvis bank-id.

• Klicka inte på länkar och bifogade filer i mejl och sms utan att vara säker på att avsändaren är legitim.

• Lämna inte ut dina lösenord, bankkortsuppgifter, bankkontonummer eller annan viktig information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.