Hundföraren hyllar nu sin kollega, hunden Attack, som hittade 6-åringen som försvann utanför Hudiksvall i somras. Foto: Polisen

Polishunden Attack hittade försvunnen 6-åring – prisas

Uppdaterad
Publicerad

I dag prisades polishunden Attack. Tillsammans med sin kollega Tommy Eriksson var Attack avgörande i att en försvunnen flicka hittades vid liv i somras. Till vardags jobbar polisduon i Uppsala.

Under en utflykt i mitten av juli i Hudiksvall försvann en sexårig flicka. Det skulle dröja 13 timmar efter försvinnandet innan hon hittades vid liv. Räddaren var en fyraårig schäfer: polishunden Attack.

På fredagen prisades Attack och hundföraren Tommy Eriksson när schäfern utsågs till Årets polishund 2017. Den avgörande insatsen i Hudiksvall vägde tungt i motiveringen.

– Jag minns att terrängen var förjäklig. Det var svårsökt och farligt med djup och håligheter, säger Tommy Eriksson.

Långt sökande

Attack tjänstgör till vardags i Uppsala med uppdrag över hela region Mitt. Polishunden har varit i tjänst sedan oktober 2016. I Hudiksvall pågick sökandet för Attack i över sex timmar innan flickan hittades välbehållen klockan 01.

– Det var en miljö som vi inte hade tränat i förut. Förutom att vi hittade ett försvunnet barn så är den här utnämningen ett kvitto på all tid man har lagt ner på träningen, säger hundföraren.

När SVT Nyheter Uppsala når polisduon ligger Attack bredvid Tommy Eriksson.

Tommy Eriksson och Attack har varit i tjänst tillsammans sedan oktober förra året. Foto: Privat

– Men han är annars väldigt livlig och okoncentrerad. Det är när han får en arbetsuppgift som han fokuserar all energi och gör det han ska, vilket gör honom fantastisk. Det viktigaste är att den personliga kemin är bra.

Hur tränar ni med varandra?

– Man tränar i stort sett varje dag och lägger ner mycket av fritiden på det, säger hundföraren som blev förvånad av utnämningen.

”Trogen kollega”

– Jag visste att vi var nominerade men vi har ju bara jobbat i ett år tillsammans.

Tommy Eriksson hoppas på ett långt samarbete med Attack.

– Man lägger ner mycket tid men om det fungerar så har man en trogen kollega och livskamrat kan man väl säga. Genom de erfarenheter vi får blir vi duktigare både han och jag. Det är en sak att träna och något annat att arbeta i verkligheten.

Årets polishund utses av en jury med representanter från Svenska kennelklubben, Polisen och Polisens Hundförarförbund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.