Bedragare lurar till sig ”miljonbelopp varje vecka”. Foto: TT

Polismyndigheten varnar för falska poliser: ”Vet att de kommer”

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare som utger sig för att vara poliser och lurar äldre på pengar har synts i flera fall i södra Sverige. Polisen varnar nu för deras intåg i region Mitt.

– Vi vet att de kommer, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson.

Enligt polisen är det främst internationella och nationella bedragare som ägnar sig åt de här brotten. De senaste veckorna har polisen i region Syd sett en ny trend där gärningspersoner utger sig för att vara poliser.

– Vi har sett att gärningsmännen bland annat påstått att någon närstående råkat ut för något allvarligt och att man sedan behöver identifiera sig med bank-id för att få mer information. På så sätt kommer förövarna åt målsägandes tillgångar, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson region Mitt.

Tillvägagångssättet

Tillvägagångssättet har i huvudsak sett ut som följer: Förövarna ringer upp äldre personer och utger sig vara från polisen. Sedan berättar man en falsk historia i syfte att komma åt den utsattes värdesaker eller pengar – genom bland annat bank-id. Gärningspersonerna har sedan i vissa fall kommit hem till den utsatte för att komma över ytterligare tillgångar.

Förövarna har i huvudsak sökt upp kvinnor i åldern 80-100 år. Enligt SVT Skåne ska minst 70 personer ha råkat ut för de falska poliserna i Skåne, Blekinge och Södra Småland. Omkring 10 av dessa brott ska ha fullbordats.

Kan komma när som helst

Polisen berättar att vem som helst kan drabbas av ligorna som utför de här bedrägerierna. Dessutom hamnar det ofta om belopp i mångmiljonklassen.

– När de väl bestämmer sig går det på bara några timmar, så kan ett helt område vara påverkat. De ger sig på ett stort antal människor och vem som helst kan drabbas. Det är fruktansvärt, säger Mikael Hedström.

Enligt polisen är det stor risk att bedrägeritrenden sprider sig.

– Den här typen av brott rör sig alltid uppåt. Liknande brott som inträffar i Ystad brukar man senare kunna se i Kiruna. Det rör sig ofta längs med E4 uppåt i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.