Regionfullmäktige debatterade BUP på onsdagen. Debatten var stundtals livfull. Foto: SVT

Politikerna tar nytt grepp om ungas psykiska hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Utskottet för hälso- och sjukvård har beslutat om en ny utredning av vården som finns för unga med psykisk ohälsa. 2020 ska förslagen finnas framme som ska korta köerna och öka tillgängligheten.

Några veckor efter att styrningen av barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) fått svidande kritik i en konsultrapport, beslutade utskottet för hälso- och sjukvård i veckan att utreda hur primärvården kan stärkas och vad de långa köerna till BUP beror på.

Under 2020 ska förslagen på åtgärder bli en del i verksamheten.

”När det gäller psykisk ohälsa är det viktigt att säkerställa att hela vårdkedjan fungerar eftersom olika förvaltningar och verksamheter tar hand om vissa åldersgrupper med viss psykisk ohälsa medan andra vårdenheter hanterar andra. Helhetsperspektiv saknas och patienter bollas fram och tillbaka i systemet”, står det i underlaget till beslutet.

Bara en tredjedel av dem som vände sig till BUP i september förra året fick hjälp inom en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BUP-krisen

Mer i ämnet