Uppsalas första elbuss rullade ut i trafiken – på 7:ans linje

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigdes Uppsalas första elbuss. Strax efter klockan 15 rullade busslinje 7 ut från depån i Fyrislund och körde mot Gottsunda.

– Målet är att alla bussar ska gå på el efter år 2030, säger Johan Örjes (C), ordförande i Trafik- och samhällsbyggnadsnämnden vid Uppsala kommun.

Det är Gamla Uppsala Buss som kommer att köra elbussarna i stadstrafiken i Uppsala. Bussarna kommer att ha en räckvidd på minst 23 mil per laddning, men de förväntas kunna köra ännu längre under optimala väderförhållanden.

– Fördelen är att bullret och utsläppen kommer att minska i innerstaden. I år börjar vi med tolv bussar, men antalet kommer att utökas. De kommer att användas för alla busslinjer och inte bara en specifik sträcka, säger Jonas Skovgaard, vd Gamla Uppsala Buss.

I klippet: Se när elbussen i Uppsala rullar ut i Uppsalatrafiken för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.