Foto: SVT

Prisade sjukhushunden Livia har gått bort

Uppdaterad
Publicerad

Hon var Sveriges första sjukhushund och fick priset ”Årets djurhjälpte” i fjol. Under Valborgsnatten gick Livia hastigt bort, men arvet inom vården lever vidare.

– Jag har haft hund i hela mitt liv och älskat dem alla, men Livia var unik i sin förmåga att känna av omgivningen. Var ett barn lugnt så var hon lugn, var barnet spralligt så blev Livia full av enerig. Hon gjorde underverk med sjuka barn, men även deras anhöriga, säger Livias matte, forskaren och barnläkaren, Ann Edner.

Foto: SVT

Prisad pionjär

Livia blev 2013 Sveriges första sjukhushund och arbetade med att trösta och se efter sjuka barn på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Hundars plats på sjukhus är inte självklar i dag och var än mindre det när Livia anammade sin roll som sjukhushus.

Parallellt med Livias arbete har Ann Edner bedrivit forskning kring hur hundar kan användas som ett komplement till behandlingen på ett riskfritt sätt inom vården. Det arbetet fortsätter nu med Livias ”barnbarn”Luna.

– Hon är Livias adept och tränas på samma sätt så att det är absolut riskfritt att ha hunden inne på sjukhuset, säger Ann Edner och tillägger:

– Det är oerhört sorgligt att Livia gick bort så hastigt. Samtidigt är det här bara början på något fint, i och med hundverksamheten på sjukhuset, som vi nu ska förvalta på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.