– Det är också upp till varje människa att avgöra om man är kapabel till att köra eller inte, säger PRO:s ordförande i Uppsala län. Foto: TT/PRO

PRO vill höja kraven på läkarna om körkorten

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens trafikolyckor med äldre inblandade vill Transportstyrelsen se om de kan ställa högre krav på äldre förare. Men PRO i Uppsala tycker i stället att kraven på läkarna ska höjas.

– Kommer det tio dementa till läkaren så får transportstyrelsen bara veta om en, säger PRO i Uppsala läns ordförande Carl-Eric Thörngren

Förra året inledde Transportstyrelsen en utredning för att se om regelverket borde förändras. I flera andra europeiska länder behöver exempelvis förarna genomföra obligatoriska hälsokontroller efter en viss ålder. Men de reglerna vill inte Carl-Eric Thörngren, ordförande på PRO i Uppsala län se i Sverige.

”Upp till varje människa”

– Vi har lämnat synpunkter på det här också. Det borde inte vara obligatoriskt vid en viss ålder. Det är upp till varje människa att känna om man är kapabel till att köra eller inte, säger ordförande Carl-Eric Thörngren.

Läkare anmäler

Systemet i Sverige bygger på att läkarna ska anmäla patienter till Transportstyrelsen om de drabbas av någon av sjukdomar som demens, ögonsjukdom. Något som sällan görs enligt myndigheten. Enligt en ny undersökning från Transportstyrelsen så är det bara 10-20 procent av demensfallen som anmäls.

LÄS MER: Inget tekniskt fel på olycksbilen

– Det är en jättemiss. Först och främst ska det fungera på vårdcentralerna för det är där man får beskeden. Den frågan är viktigare att vi först tar tag i, säger PRO:s ordförande i Uppsala län, Carl-Eric Thörngren.

LÄS MER: Barnens skador mycket allvarliga

Läkarförbundet som tidigare varit motståndare till utökad anmälningsplikt, ändrar sig och välkomnar nu nya regler.

– Det kommer nu fall som visar att det finns brister i systemet, där individer som är olämpliga att ha körkort ändå kör. Då tycker vi att det är rimligt att titta på det här, säger Heidi Stensmyren till TT.

Minister beredd att agera

Även från politiskt håll ställer man sig beredd på att agera i körkortsfrågan. Infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) uppger till TT att det är bra att Transportstyrelsen nu tittar på läkarnas anmälningsskyldighet, när det kommer till personer som inte bör köra bil på grund av ålderdom eller sjukdom.

Äldre pekas ut snabbare

Ordförande Carl-Eric Thörngren på PRO i Uppsala län, tycker inte att Transportstyrelsen med öppnandet för en eventuell översyn utredning vill lägga skulden på äldre. Däremot anser han att det blir mer uppståndelse, när en äldre pekas ut i sådana här sammanhang, jämfört med yngre.

– Vi har också många yngre som kör ihjäl folk. Det känns som att det blir mer uppståndelse i media när det handlar om en gammal människa, säger Carl-Eric Thörngren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.