Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Professorn: Valdeltagandet sjunker – långa köer kan vara orsak

Publicerad

Rösterna är inte färdigräknade, men redan nu kan man fastslå att valdeltagandet i Uppsala län kommer att bli lägre i år än vid senaste valet. Det menar Olle Folke, professor i statsvetenskap, som lyfte fram de långa köerna vid vallokalerna som en möjlig orsak.

– Kan vara så att äldre inte ha orkat vänta, eller personer som arbetade i söndags inte hann köa, säger han.

Vid förra riksdagsvalet låg det totala valdeltagandet i Uppsala län på 89,5 procent – 85,9 procent utan förtidsröster inräknade. I år ligger det – utan förtidsröster räknade – på 82,7 procent.

– Förtidsrösterna kommer inte innebära att man når upp det förra valets deltagande, säger Olle Folke, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Val 2022

Från valnämndens sida är man bekymrad.

– Har köerna påverkat så är det jätteallvarligt. Men sen är det ju många andra faktorer också som påverkar hur högt valdeltagandet är. Så det här behöver man ju titta på ordentligt. Den siffran som finns nu är också väldigt preliminär eftersom alla röster inte är räknade än, säger Johan Pelling (S), ordförande i nämnden.

I klippet ovan utvecklar Olle Folke sina tankar kring valdeltagandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet