Räddningsinsatsen pågick under onsdagskvällen. Foto: Roger Nilsson

Räddningsledaren om dödsolyckan: ”Såg en sko”

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan 16:00 inkom larmet om att två personer gått genom isen vid Långsand i Älvkarleby kommun i Norduppland. Ett stort sökpådrag drogs igång. Här berättar räddningsledaren om insatsen.

Två personer, en kvinna i 35-årsåldern och en minderårig pojke, omkom i den isolycka som skedde under sen eftermiddagen under onsdagen. Räddnings- och sökpådraget pågick i flera timmar och insatsen drog igång omgående när myndigheterna fick larmet – strax före 16-tiden.

– Det var en kvinna som blev vittne som ringde. En flicka hade kommit iland och berättat att några gått genom isen ungefär 200-500 meter ut, utanför Långsand, säger Lars Blom, assisterande räddningsledare vid Sjö- och flygledningscentralen.

Isolyckan i Långsand

Kustbevakningen, räddningstjänsten, sjukvården och polis svarade på larmet. Helikoptrar, ambulanser, brandbilar och båtar skickades ut.

– Vi larmade omkringliggande båtar. Lotsbåtar bland annat. Skicka upp vår helikopter och en ambulanshelikopter kallades in. En ytstyrka och dykare från räddningtjänsten larmades också till platsen.

Svårtillgängligt område

Hur var platsen?

– Det var svårt att ta sig fram till området. Strax före stranden låg en kraftledningsgata, en oplogad sådan – så resurserna var tvungna att gå till fots sista biten.

Väl ute vid vattnet visade det sig att själva vaken också var svårtillgänglig.

– Isen var skör – inte särskilt tjock, berättar Lars Blom.

En sko hittades

Ute på isen sågs dock en person stå. En av de tre som kommit iland – och varit en del av de sammanlagt fem som vistats ute på isen till en början.

– Det var pappan i familjen som stod vid vaken.

De drabbade på plats togs om hand och fick omvårdnad. Resurser skickades ut på isen och en helikopter hovrade över vakarna. Detta för att få så många perspektiv som möjligt.

– Helikoptern såg ner i en vak. Det var då man såg en sko i en av dem. Det var två vakar som var aktuella.

Insatsen pågick i flera timmar – och avslutades efter att dykare på plats funnits två livlösa kroppar i en av vakarna.

Anhöriga är underrättade om dödsfallen och polisen har nu påbörjat en olycksfallsutredningen. Inget brotts misstänkts i anslutning till det som skett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolyckan i Långsand

Mer i ämnet