Foto: SVT

”Facebookvåldtäkten” i rätten i dag

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången mot de tre män som åtalats för inblandning i den misstänkta våldtäkt som sändes live på Facebook i januari.

Den 15 mars väcktes åtal mot tre misstänkta män i 20-årsåldern. Rättegången planeras att pågå under tre dagar varav de två sista tillfällena äger rum den 29 mars och 4 april.

Huvudfokus under rättegången kommer att handla om vad som egentligen hände under den där natten.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Läs mer: Fallet – detta har hänt

”Min klient är oskyldig”

– Min uppfattning är det ser bra ut för min klient. Bevisen kommer att styrka att han är oskyldig, säger försvarsadvokaten Stefan Wallin.

De två våldtäktsmisstänkta medger att de haft sex med kvinnan under kvällen, men nekar till brott.

– Min klient hade sexuellt umgänge med kvinnan timmen innan livesändningen men han var inte delaktig under livesändningen. Det är åtta vittnen som ska höras om filmen och filmen visar ännu tydligare just det vi vill styrka, säger han.

Ska ha sänt vid två tillfällen

Det var under söndagsmorgonen den 22 januari som polisen larmades om en våldtäkt i Uppsala. Den misstänkta våldtäkten ska ha sänts live vid två tillfällen i en sluten Facebookgrupp som under rådande tillfälle hade tiotusentals medlemmar.

Flera åskådare larmade polisen varpå polisen tog sig till platsen. Livesändningen pågick under polisens ankomst men avbröts när en av poliserna upptäckte kameran.

Droger och alkohol

Enligt åklagare Pontus Melander befann sig kvinnan på grund av påverkan av alkohol och droger i en särskilt utsatt situation.

Den film som kan finnas hos Facebook ingår inte i åtalet. Åklagaren anser att bevisningen är tillräckligt bra ändå.

– Jag har handlagt en hel del våldtäkter under mina år som åklagare. Det är klart att det inträffat att det funnits något vittne men inte till den grad som i det här fallet och inte i en sådan situation att det är bakom stängda dörrar, säger Pontus Melander till TT inför rättegången.

Till UNT berättar vice chefsåklagaren Magnus Berggren att man i nuläget fortfarande inte har fått in det efterfrågade materialet från Facebook.

Han berättar vidare för tidningen att ett sådant material ändå kan vara användbart vid ett senare skede, till exempel i hovrätten.

Det saknade materialet

Filmen som finns hos Facebook väntas inom kort nå de svenska utredarna, uppger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

– Vi tror att vi kan få en film inom ett par dagar. Förhoppningen är att filmmaterialet ska stärka upp det som vittnena säger, säger han till TT.

Däremot har åklagaren fått in provsvaren från de DNA-tester som gjorts.

– Vi har fått svar. Det stärker vår bild och bevisning. Jag vill inte exakt gå in på några detaljer, men vi har svar, säger Magnus Bergggren säger han till SVT Nyheter Uppsala.

Läs mer: Här avbryter polisen direktsändningen

Kvinnan har inga minnesbilder

Till en början hade polisen endast tillgång till en kortare filmsekvens, som utspelade sig efter det misstänkta övergreppet, men under utredningen har ytterligare rörligt material tillkommit.

I förundersökningen ingår även foton och filmer som enligt åklagaren stödjer vad vittnena säger.

Kvinnan som misstänkts ha våldtagits har i förhör med polis sagt att hon inte har några minnesbilder av något sexuellt umgänge med någon av de åtalade männen. Analyser pekar på att hon var kraftigt berusad.

Advokat Stefan Wallin uppger att det finns flera omständigheter som kommer att bevisa hans klients version.

– Bland annat det att efter deras sexuella umgänge så har hon varit uppe påklädd och rökt i vardagsrummet, säger han.

Läs mer: Minnesfragment från lägenheten

Nekar till brott

Samtliga misstänkta nekar till brott. Männen är kända av polisen sedan tidigare. Åklagaren vill nu att två av männen som åtalats för våldtäkten ska utvisas till sitt hemland och förbjudas att återvända på 15 år.

– Det finns vad gäller min klient personliga skyddsskäl för att vara kvar här i Sverige, säger Stefan Wallin

Kvinnans målsägandebiträde kräver 115 000 kronor i skadestånd var från de två som åtalats för våldtäkt, och 165 000 från den man som misstänks ha sänt live, enligt målsägarbiträdet.

Delar av huvudförhandlingen kommer ske bakom lyckta dörrar på grund av sekretess samt att en av de tilltalade är under 21 år. Mediauppbådet kommer under dagen vara massivt, då fallet har skapat stort intresse och blivit mycket uppmärksammat. Både nationellt och internationellt.

Dagordning

Dag 1:

Åklagaren väntas hålla sakframställan. Likaså försvaret.

Yrkanden kommer även presenteras, samt de åtalades inställning.

Dag 2:

Förhör med de misstänkta. Samt en rad vittnesförhör.

Dag 3:

Fortsatta förhör med vittnen. Samt slutpläderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet