Emelie Källfelt, kammaråklagare, hoppas på en lagändring och att dagens rättegång kan vara ett första steg mot att sudda ut gränserna för fysiska och digitala övergrepp. Foto: Niklas Gedda/SVT

Rättegång mot misstänkt barnvåldtäktsman inledd

Publicerad

Mannen är i 40-årsåldern och hemmahörande i Norduppland misstänks för att ha hotat och tvingat 27 barn i Skottland, USA och Kanada att utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför en webbkamera. Nu börjar rättegången i Uppsala tingsrätt.

Den misstänkte mannen sitter mellan sina två advokater med böjda axlar och ständigt framåtlutad över sitt bord. Advokaterna byter då och då några ord med varandra men gör så bakom den åtalades rygg. Själv verkar han inte delta i konversationerna. Åklagarna håller idag sin sakframställan.

Rättegången anses vara unik. Det är första gången som kammaråklagarna hoppas få till är en fällande dom om grov våldtäkt mot barn. Det trots att mannen aldrig varit i samma rum som sina offer.

– Det är unikt att rubricera som vi gjort. Men vi menar ju att det kränkande övergreppet är det samma som om gärningsmannen hade befunnit sig i samma rum. Nu råkar han ha befunnit sig bakom en skärm, säger Emelie Källfelt, kammaråklagare som tillsammans med Annika Wennerström leder den Internationella åklagarkammarens talan.

Enligt henne har inte lagen hängt med i den tekniska utvecklingen och hon upplever en stor osäkerhet i landets domstolar.

– De vet inte hur de ska döma i många av de här fallen vilket ofta resulterar i mildare straff. Nu är det ju ett lagförslag på gång där de här digitala gränserna är tänkt att suddas ut. Och det är bra. Övergreppen är precis de samma, säger Emelie Källfelt.

Ett relativt stort intresse från media visades under rättegångens inledande dag. Foto: SVT

LÄS MER: Unik våldtäktsrättegång – Detta har hänt

Under rättegångens första dag har åklagaren gått igenom sin sakframställan. Det har handlat om hur mannen greps den 1 april 2016 och hur polisen lyckades komma honom på spåren. Via fyra anmälare som påstod sig ha kontaktats av en man som velat förmå de att utföra sexuella handlingar under hot lyckades polisen spåra den 40-åriga mannen till en adress. När polisen gick in i bostaden pågick en liknande chat som många av de 27 målsäganden stödjer sig på i åtalet. I den då pågående chatten ska mannen ha hotat döda en flickas familj samt publicera en bild av henne på porr- och våldtäktssajter. Just den flickan ingår inte i åtalet.

Hoppas på fällande dom

Utöver polisens ingripande har åklagarna gått igenom de olika chatverktyg, appar och program som den misstänkte mannen ska ha använt vid den stora mängd brott han misstänks för.

– Vi hoppas på en fällande dom. Och vi hoppas att rubriceringen ”grov våldtäkt mot barn” håller. Det anser vi såklart att den gör, säger Emelie Källfelt, kammaråklagare.

Rättegången är tänkt att pågå till den 10 november. Det kommer, av hänsyn till målsägande, att i största del ske bakom lykta dörrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegång gällande våldtäkt genom internet

Mer i ämnet