Foto: Magnus Hellström

Kriminaltekniker: Kvinnan dog direkt

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som mördades utanför Örsundsbro dog direkt efter att ha blivit skjuten.

Det menar kriminaltekniker som varit på platsen.

Det dröjde nästan fyra timmar från att en kvinna ringde larmsamtal tills att polisen gick in i huset utanför Örsundsbro och hittade henne död.

Att polisens insats drog ut på tiden så länge har ifrågasatts och skapat frågor. Hade kvinnan kunnat räddas med en snabbare insats?

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Enligt kriminaltekniker som undersökt platsen tyder mycket på att kvinna avled omedelbart eller i vart fall mycket kort efter att kvinnan blivit skjuten.

”Sannolikt direkt dödande”

En rättsmedicinsk undersökning har gjorts, men polisen har ännu inte tagit del av resultatet. Däremot menar kriminaltekniker att kvinnan dog direkt, utifrån iakttagelser hen gjort på platsen.

– En av kriminalteknikerna meddelade mig att skottet sannolikt var direkt dödande, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen.

”Bedömde inte som ett pågående dödligt våld”

I en intervju med Radio Upplands Mårten Nilsson säger biträdande Regionpolischefen Michael Fetz att man med stöd av larmsamtalet inte uppfattade det som att det var ett omedelbart överhängande hot mot kvinnans liv.

– Man får in ett samtal om att ett allvarligt brott pågår, dock inte som vi bedömer det som ett pågående dödligt våld.

Att det dröjde fyra timmar polisen gick in i huset och hittade kvinnan förklarar Fetz att det var en bedömning som polisen på plats gjorde, och att den bedömningen nu är under utredning.

”Risk att förtroendet skadas”

På frågan om Michael Fetz är rädd för att det här ska påverka allmänhetens förtroende för polisen svarar han:

– Om det framgår att vi har gjort uppenbara fel så riskerar naturligtvis förtroendet att skadas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Mer i ämnet