Utredning om tjänstefel nedlagd

Uppdaterad
Publicerad

Kammaråklagaren har lagt ner förundersökningen om tjänstefel efter morddramat i Örsundsbrotrakten.

En natt i slutet av februari mördades en kvinna av sin sambo i deras hem i närheten av Örsundsbro. Mannen tog sedan sitt eget liv. I huset fanns också parets två barn. Kvinnan hade ringt och larmat vid 22.53, men det var först vid 02.42 som polisen gick in i huset.

Inget brottsligt fel

Kort därefter inleddes en förundersökning om tjänstefel. Den är nu nedlagd.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

– Det är ganska låg ribba för att inleda en förundersökning och ingen har delgivits misstanke. Vi har försökt reda ut hur det här har gått till och inte hittat något brottsligt fel. Mer polistaktiska överväganden kan polismyndigheten i sig titta på framöver men jag har inte hittat något som kan rubriceras som tjänstefel, säger chefåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren.

Platsen ligger ensligt och chefsåklagaren har beaktat detta.

– Det är långt att åka, och vi själva när vi åkt ut dagtid har vi med GPS till och med haft svårt att hitta, säger Lena Kastlund.

Att avvakta som polisen gjorde kan enligt chefsåklagaren vara ett säkert beslut för alla inblandade.

– Att isolera situationen och kalla dit förhandlare kan vara säkrare, för det kan vara farligt för familjemedlemmar och polis att bara rusa in om det finns en psykiskt labil person med jaktvapen, säger Lena Kastlund.

Har tidigare kritiserats

Polisens agerande har tidigare ifrågasatts, bland annat av tidigare överåklagaren Sven Erik Alhem, som tyckte att det tog för lång tid innan piketen ringdes in från Stockholm, men Kastlund bedömer alltså att det inte begåtts några tjänstefel vid ingripandet.

– Den här kvinnan har varit död när polisen kommit till platsen, och troligen även mannen, och därför skulle ju första patrullen kunnat gå in, men det är lätt att vara efterklok, säger Lena Kastlund.

SVT Nyheter Uppsala har sedan tidigare begärt ut polisens händelserapport över mordnatten. Läs hela skeendet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Mer i ämnet