Polisbil i närheten av avspärrningarna. Foto: Magnus Hellström/SVT

Specialenheter ska granska polisens insats

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren och kommissarie Leif Törnsten vid polisens särskilda utredningsenhet ska granska Uppsalapolisens agerande vid insatsen utanför Örsundsbro där en mamma blev mördad.

– Vi ska utreda om det begåtts tjänstefel, sedan kan det under utredningens gång komma fram att det finns personer som misstänks för brott.

– Det vi kommer att börja med är att ta del av det material som finns, exempelvis larmsamtal och polisens interna radiokommunikation. Sedan pågår det en förundersökning gällande mordet och där kommer det att hållas förhör som är av intresse för oss, säger förundersökningsledaren Lena Kastlund vid särskilda åklagarmyndigheten.

Kommer ni att göra egna förhör med poliser och ansvariga chefer som jobbade med insatsen?

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

– Det kan jag inte svara på än, men det är troligt.

Inga brottsmisstankar i nuläget

Lena Kastlund förklarar att det i nuläget inte finns några brottsmisstankar riktade mot polisen.

– Vi vet inte om någon gjort något fel, det är det vi ska ta reda på. Nu ska vi utreda om tjänstefel begåtts, sedan kan det under förundersökningens gång komma fram att det finns personer som misstänks för brott. Men mellan de två stegen är det långt, man kan alltså begå tjänstefel utan att det är brottsligt.

Utreds i Stockholm

Kommissarie Leif Törnsten är utredningsledare på polisens särskilda utredningsenhet i Stockholm. Enheten är en av sex särskilda utredningsenheter i landet som utreder misstänkta brott som poliser begått. Det är Leif Törnstens enhet som har tilldelats utredningen av polisens insats vid mordet utanför Örsundsbro.

– Vi kommer att inleda med informationsinhämtning, sedan får förundersökningsledaren bestämma vilka övriga utredningsåtgärder vi kommer att genomföra.

I vanliga fall är det enheten i Västerås som utreder Uppsalapolisen, men i det här fallet hamnade utredningen på Stockholmsenheten.

– Det har bara med arbetsbelastning att göra, det har ingenting med att Västerås inte skulle kunna göra det på grund av kopplingar inom Region Mitt, säger utredningsledare kommissarie Leif Törnsten.

Beräknas ta två månader

Åklagare Lena Kastlund säger att det är svårt att svara på hur lång tid utredningen kommer att ta.

– Men vi har ett skyndsamhetskrav, så jag kan tänka mig två månader ungefär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

TVÅ DÖDA I ÖRSUNDSBROTRAKTEN

Mer i ämnet