Den orädda räven har fångats på bild flera gånger i Sunnersta. Det finns misstankar om att det handlar om mer än en räv. Foto: Helene Gustafsson/Maj Sundblad/Video: Sandra Carlsten

Räv terroriserar Sunnerstabor – har dödat flera kaniner

Uppdaterad
Publicerad

En närgången räv sprider skräck i Sunnersta. Sedan i somras har den roffat åt sig flera kaniner, och boende är oroliga både för sina husdjur och sina barn.

– Den har tagit flera kaniner, bitit sönder fotbollar, och häromdagen följde den min dotter hela vägen hem. Just den här räven helt orädd för människor, säger Sunnerstabon Jessica Salmela.

I slutet av augusti blev Jessica Salmelas dotters kanin tagen av en räv i trädgården. Sedan dess har den bland annat rivit och gnagt sönder barnens fotbollar, och varit inne på en grannes veranda och bitit sönder skor och leksaker, berättar hon.

– Våra grannar låter inte bebisen sova ute i vagnen på grund av räven. För säkerhets skull, ifall den skulle hoppa upp där.

Kontaktade kommunen

Jessica Salmela är inte den enda i området som drabbats. Hon har varit i kontakt med kommunen för att få hjälp med att ta itu med räven, som ska vara så oskygg att den inte ens reagerar när den möter människor på gångvägar och trottoarer.

– Min dotter var ut härom kvällen för att prova sin nya cykel, och då mötte hon räven. Hon blev jätterädd och cyklade hem. Men räven följde henne hela vägen. Min man öppnade fönstret och ropade, först då gav den sig i väg.

Eftersom räven rör sig på privat mark är den inte kommunens ansvar. Det förklarar kommunens viltvårdare Torbjörn Röste, som också gett de boende råd om åtgärder.

– Det är några olika som hört av sig. Bland annat en som har blivit av med fyra kaniner, och någon har blivit av med en katt. Det är oklart hur alla missöden gått till, säger han.

Behöver inte vara orolig

När det gäller barn är Torbjörn Röste tydlig med att man inte behöver vara orolig för räven. Däremot har det hänt att rävar attackerat småhundar.

Varför beter sig en räv så här?

– En en räv som gått länge med skabb kan bete sig så här onormalt. Sen är det inte ovanligt att om folk matar rävar, så håller de sig i området. Det går till de områden där de har lyckats få mat förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.