Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blir inte vi kontaktade innan januari, då tar vi kontakt” – hör i klippet hur intresseorganisationen Attention ska vara aktiv i uppbyggandet av en ny stödverksamhet. Foto: Oscar Söderman/SVT

Reaktionerna efter avvecklingen av Närvårdsteamet: ”Finns alltid en oro”

Uppdaterad
Publicerad

Närvårdsteamet i Uppsala har gett stöd till personer med NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), nu ska verksamheten avvecklas och en ny byggas upp.

– Den här gruppen ska inte få sämre stöd, för de har det redan väldigt tufft, säger Elisabet Axberg vid intresseorganisationen Attention.

Att stödverksamheten Närvårdsteamet är nödvändig i Uppsala är samtliga parter överens om, samtidigt enas de också om det faktum att den behöver avvecklas.

– Vi på kommunen och regionen kommer sätta oss ner tillsammans med intresseorganisationerna för att se hur vi kan ta den här verksamheten vidare, säger Anna Lennartsson, avdelningschef på Uppsala kommun.

Ska ha samma syfte

En av intresseorganisationerna är Attention som arbetar med just NPF-frågor. Elisabet Axberg är sekreterare vid Attention Uppsala och var med om att bygga upp Närvårdsteamet i dess begynnelse – och kommer även vara med i uppbyggandet av en ny verksamhet.

– Det är klokt att man bygger upp något annat med samma syfte, säger Elisabet Axberg.

Hon menar, precis som Anna Lennartsson, att Närvårdsteamet med tiden tappade fokus och fick för långa köer – något som inte var grundtanken.

NEUROPSYKIATRISK FUNKTIONSNEDSÄTTNING (NPF)

Begreppet neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) rymmer flera diagnoser, bland dem: adhd, add, autismspektrumstörning, språkstörning och Tourettes syndrom. Det uppskattas att ungefär 10-15 procent av Sveriges befolkning har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

De olika diagnoserna är nära släkt med varandra och adhd är den vanligaste av dem.

Källa: Hjärnfonden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.