Region Uppsala tillhör de kunder som drabbats av helgens it-attack. Foto: Region Uppsala

Region Uppsala drabbad av helgens it-attack

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomisystem och vårdsystem hos Region Uppsala påverkas av hackerattacken som riktats mot it-leverantören Tietoevry.

– Det finns ingen omedelbar risk för patienter på grund av IT-störningen, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, i ett pressmeddelande.

Region Uppsala tillhör alltså de kunder som drabbats av it-attacken i helgen som drabbat flera företag, bland annat Filmstaden.

It-attacken mot Tietoevry

– Vi tvingas i mindre omfattning använda reservrutiner och manuell hantering inom sjukvården. Det gör att administrativa rutiner kan ta lite längre tid än de brukar, säger Mikael Köhler.

Region Uppsala har aktiverat sin krisledning för att kunna agera om läget förvärras.

Uppsala kommun: ”Har inte hänt något”

Uppsala kommun har inte agerat alls på it-attacken under helgen, eftersom det på söndagskvällen inte fanns några indikationer på it-problem.

– Det har inte hänt något och ingen har hört av sig. Om det blir störningar är jag i egenskap av kommunikatör i beredskap en av de första som får reda på det. Och jag har inte hört något. Det rullar på som vanligt, säger Joakim Bjelkås, kommunikatör i beredskap

Vet du om kommunen köper tjänster av it-leverantören som drabbats?

– Det kan jag inte svara på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

It-attacken mot Tietoevry

Mer i ämnet