”Ett vite på 20 miljoner är fullständigt orimligt”, säger Mikael Köhler. Hör mer från honom i klippet. Foto: TT

Regionen överklagar Ivo:s krav på 30 nya vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala överklagar Ivo:s krav på att skapa 30 nya vårdplatser vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Regionen tycker att beslutet är otydligt och att man har fått för kort tid på sig.

– Nio veckor för att anställa 80 personer, det är inte möjligt, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har gett regionen till den 2 december att skapa minst 30 nya vårdplatser. Gör man inte det kommer Ivo att kräva 20 miljoner kronor i böter. Beslutet togs i slutet av september, efter en inspektion av sjukhuset.

Region Uppsala överklagar nu beslutet till Förvaltningsrätten. Man tycker bland annat att det är oklart hur Ivo bedömt behovet av antalet vårdplatser, vilka specialområden som berörs, och på vilken grund man satt vitesbeloppet. Dessutom tycker man att tidsgränsen är orealistiskt.

– Vi håller med IVO om problembeskrivningen. Situationen vid akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset är inte bra och vi måste få fram fler vårdplatser snarast. Arbetet med detta är redan i full gång och man har tagit fram en handlingsplan med förslag till ytterligare åtgärder. Det vi vänder oss mot är det sätt som beslutet är formulerat på. Det är oklart vad IVO menar att Region Uppsala ska göra, och därför vill vi nu få detta prövat i förvaltningsrätten, säger Emilie Orring (M), ordförande i regionstyrelsen i ett pressmeddelande.

Regionen vill i första hand att Ivo:s beslut upphävs. I andra fall vill man att vitet tas bort eller sänks, samt att tiden för att skapa nya vårdplatser förlängs till 30 april 2022.

– Ett vite på 20 miljoner är fullständigt orimligt, säger Mikael Köhler.

Hör mer från honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.