I klippet: Hör Mikael Köhler besvara frågor om varför postcovid-mottagningen läggs ner. Foto: TT

Region Uppsala planerar en postcovidmottagning

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala planerar att öppna en postcovidmottagning. Detta för att på bättre sätt kunna hjälpa de personer som lider av långvariga symptom efter covid-19.

– Det finns ett stort behov av det och det är därför vi inrättar mottagningen, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för utskottet för hälso- och sjukvård.

I veckan beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet att rekommendera Regionstyrelsen att inrätta en postcovidmottagning. Förslaget innebär att tr miljoner avsätts under 2021 och därefter ytterligare sex miljoner kronor nästa år för rehabilitering av personer med kvarstående symptom efter covid-19.

– Vi har sett att de symptom som de här individerna har kräver ett samlat mottagande med olika kompetenser, säger äger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för utskottet för hälso- och sjukvård.

Coronaviruset i Uppsala

”Postcovidsjuka har fallit mellan stolarna”

Mottagningen planeras att öppna efter sommaren. Enligt statistik från SR Ekot har runt 16 000 personer i Sverige hittills fått diagnosen postcovid. Emma Mårtensson, talesperson för Svenska Covidföreningen, tror att mörkertalet är betydligt mycket större.

– Vi ser att många av medlemmarna blir sjukskrivna med andra diagnoskoder och andra blir misstrodda och inte sjukskrivna alls.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet