Brist på sjukvårdsmaterial ledde till bland annat senarelagda operationer under hösten. Foto: TT

Region Uppsala svarar IVO efter materialkaoset

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Region Uppsalas svar till Inspektionen för vård och omsorg kommit efter materialbristen i höstas. Det efter att IVO krävt svar från regionen i anslutning till deras pågående tillsynsärende.

Region Uppsala har nu kommit med ett svar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) med anledning av höstens materialbrist. Bakgrunden är den brist på sjukvårdsmaterial som uppstod i oktober förra året efter ett leverantörsbyte. IVO inledde då ett tillsynsärende och ställde ett antal frågor till Region Uppsala.

I regionens svar går det nu bland annat att läsa att materialbristen sammantaget utgjorde en risk för vårdskada. Men det finns inga rapporter som tyder på att någon patient faktiskt kom till skada på grund av materialbristen.  

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

I svaret står det också att det finns patientsäkerhetsrisker på längre sikt bland annat eftersom brist på laboratoriematerial har gjort att prover inte blivit tagna i tid vilket kan leda till försenad diagnosticering och att brist på omläggningsmaterial kan innebära att sår inte läker som de ska.  Men inte heller på de punkterna finns det någon faktiskt vårdskada inrapporterad.

Region Uppsala ska även inför en parallell beställningstjänst från andra leverantörer och inrätta ett beredskapslager.

Operationer ställdes in

Sammanlagt senarelades 376 operationer in i regionen under perioden 11–21 oktober och Akademiska sjukhuset befann sig i stabsläge den 9–23 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet