• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kliver inte undan. Förvaltningsdirektören Thomas Thunblom räds inte att säga ifrån och ta juridiska processer om projekt inte håller måttet. Foto: SVT

Regionen i fler byggtvister: ”Vi har blivit mer professionella”

Publicerad

Regionen har hundratals projekt på gång. På de flesta håll löper det på, enligt förvaltningsdirektören Thomas Thunblom. Men där det kärvar, och leveranser inte stämmer överens med Region Uppsalas krav – där sätter man ner foten.

Byggboomen som varat under stora delar av 2010-talet har gjort det svårt att få tag i bra konsulter och byggare. Det menar Kent Strömberg, projektchef vid Region Uppsala.

Region Uppsala är en stor aktör och är inblandad i byggen för hundratals miljoner kronor. Enligt Thomas Thunblom, förvaltningsdirektör, går det bra i de flesta fallen, men inte alltid.

– Då är det viktigt att vi är med och följer upp.

Advokatkostnaderna har ökat de senaste åren och tjänstemännen lägger mer tid på att få fram underlag i juridiska processer.

Har Region Uppsala blivit tuffare mot konsulter och byggare?

– Vi har blivit mer professionella, säger Thomas Thunblom.

Klippet: Därför sätter regionen ner foten oftare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.