Regionen satsar 100 miljoner på sjuksköterskor vid Akademiska

Publicerad

På tisdagen presenterade det blågröna styret i Region Uppsala en satsning på sjuksköterskor inom slutenvården vid Akademiska sjukhuset. Syftet är att förbättra arbetsmiljön för medarbetarna, men Vårdförbundet anser att satsningen är otillräcklig.

Fokus läggs på lönetillägg för medarbetare och förstärkning av stödet till administrativa chefer. Totalt handlar det om 104 miljoner kronor som Regionstyrelsen kommer att fatta beslut om den 21 december.

– Framförallt är det en satsning på sjuksköterskor inom slutenvård. Vi har svårt att rekrytera där och därför vill vi nu göra en lönesatsning, säger Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen.

Vårdförbundet kritiskt

Beskedet möts av kritik från Vårdförbundet som anser att det nya stödet är otillräckligt.

– Pengar är inte allt. Våra medarbetare behöver en fungerande arbetsmiljö och utrymme för återhämtning. Det krävs mer än lönetillägg för att förbättra de delarna, säger Kristian Hjertén, avdelningsordförande Vårdförbundet Uppsala.

Bakom satsningen står Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.