Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gymnasieungdomarna kommer förhoppningsvis få sin vaccintid redan innan skolstart, säger tf vaccinsamordnare Inge Bruce. Foto: Astrid Iselidh/SVT

Regionen: Svårt att få unga att vilja vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

Vaccintäckningen i länet är god, men det är svårare att locka personer under 30. Det menar Inge Bruce, tillförordnad vaccinsamordnare i Region Uppsala.

– Vi håller på och diskuterar hur vi ska kunna nå dem, säger han.

Samtidigt som regionen försöker lösa det problemet, så pågår planeringen för 16-17-åringar för fullt. Enligt Inge Bruce är målet att kunna påbörja vaccineringen av den yngsta gruppen redan innan skolstart.

Men för att nå ut så bra som möjligt till gymnasieungdomarna kommer upplägget se lite annorlunda ut.

I klippet berättar vaccinsamordnaren mer.

Öppnar för 18-åringar – sist i Sverige

På tisdagen kom beskedet att Region Uppsala påbörjar vaccinering av 21-22-åringar och att alla över 18 kan vaccinera sig från och med onsdag. Uppsala är därmed sist i Sverige med att öppna upp för alla vuxna.

– Det har berott på två saker. Det ena är att vi har prioriterat dos 2, och det andra är att vi fick många vaccinationsturister från Stockholm som vi hade svårt att hantera under några veckor, säger Inge Bruce.

Kan ni i efterhand se att ni borde ha gjort något annorlunda för att undvika det?

– Enligt patientlagen så är det ju tillåtet att åka runt på det här sättet. Men vi var inte beredda på att det skulle komma så många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet