Rekordhög strålningshalt i skjutet vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Ett vildsvin som sköts i Djupa väster om Tierp i Uppland visade sig innehålla rekordhöga halter av strålning.

– 39.706 becquerel per kilo innehöll vildsvinet. Jag trodde jag skulle dö, det måste ju vara nästan självlysande, berättar jägaren Roland Palm för tidningen Jaktjournalen.

Det är den högsta halten på vildsvin som uppmätts i Sverige, men liknade halter har förut mätts i rådjur, konstaterar Paul Andersson vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Man kan förvänta sig att halter i vildsvin kan vara på samma nivåer som det var i rådjur första åren efter Tjernobylolyckan. På det sättet är det förväntat, sen är det anmärkningsvärt eftersom det är första gången vi mäter det i vildsvin, säger han till TT.

Tjernobyl

Vildsvin fanns inte i de här områdena när Tjernobylolyckan inträffade, vilket sannolikt är förklaringen till att de höga halterna inte uppmätts tidigare.

- Vildsvin som äter mer marklevande svampar som just de är duktiga på att gräva fram kan vara en förklaring till att de mäts i så höga halter, säger Paul Andersson.

Värdena varierar samtidigt kraftigt, även lokalt, och det är väldigt styrt av vilken föda olika individer äter. En teori kan vara att det här vildsvinet exempelvis träffat på en stor fyndighet av tryffel och att becquerelhalten då sticker iväg. För två andra vildsvin som skjutits i samma område har halterna varierat kraftigt. De innehöll 170 respektive 4 000 becquerel.

För att kartlägga hur vildsvinen än i dag påverkas av strålningen från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 erbjuder Strålsäkerhetsmyndigheten kostnadsfri provtagning.

Becquerel (Bq) är måttenheten för radioaktiviteten i ett ämne. 1 becquerel betyder ett radioaktivt sönderfall per sekund. Enheten används för att mäta strålning från bär, svamp, kött och annat efter cesiumnedfallet från Tjernobyl.

Beteckningen blev allmänt känd i samband med Tjernobylolyckan då Sverige drabbades av radioaktivt nedfall. Efter olyckan har nationella gränsvärden för radioaktivt cesium i livsmedel uttryckts i becquerel.

Gränsvärdet i dag är 300 Bq per kilo för de flesta livsmedel. För kött som ska säljas är Livsmedelsverkets gränsvärde 1 500 becquerel per kilo. I en normal människokropp brukar den sammanlagda aktiviteten uppgå till cirka 5 000 Bq.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, Livsmedelsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Uppsala
Mer Nyheter