Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Rektorer protesterar mot skolbudgeten: Drabbar alla elever

Publicerad

Budgetförslaget som väntas klubbas i dagarna är långt under det som krävs för att bedriva en hållbar grundskola i Uppsala. Det menar grundskolerektorer som under måndagsmorgonen protesterade i stadshuset.

– Vi når inte upp i en rimlig lägstanivå, säger Johanna Wallin, rektor på Sverkerskolan.

Rektorerna menar att det grundbelopp som i dag tilldelas varje elev är alldeles för lågt. Hyror och andra baskostnader är så höga i förhållande till tilldelningen, att det blir svårt att få pengarna att räcka till personal.

– Är det så att man redan innan vi går in i dessa tider ligger på botten – ja då kanske man ska fundera om det finns något annat man kan dra ned på istället för skolan, säger Johanna Wallin, som även är ordförande för Sveriges Skolledarförbund i Uppsala.

”Allt för att stötta skolan”

Eva Christiernin (S), tillträdande ordförande i utbildningsnämnden, menar att stora uppoffringar ar gjorts för att kunna satsa på skolan.

– Vi har satt alla våra politiska ambitioner åt sidan, allt för att stötta skolan, men grundbeloppet är trots det helt klart för lågt, säger Eva Christiernin.

Hon pekar bland annat ut strypt statsbidrag som en av anledningarna till att kommunen inte kan höja grundbeloppet ytterligare.

Alla elever påverkas

Enligt rektorerna påverkar detta direkt elevernas lärande, trygghet och personalens arbetsmiljö. Neddragningarna innebär mindre personalstyrka vilket leder till att barn med särskilt stöd inte får den hjälp de behöver. Något som i sin tur även drabbar övriga elever och leder till en ohållbar situation.

– Vi håller med om att detta påverkar alla elevers skolgång. De får inte den möjlighet att utvecklas som de förtjänar, säger Eva Christiernin.

– Vi tycker man kunde prioriterat kärnverksamheten ännu mer, samtidigt så har man svåra förutsättningar i dag så här behöver man hitta gemensamma lösningar politiskt, säger Ehsan Nasari (C).

Se mer i klippet.

Grundbeloppet höjs

Varje skola får ett grundbelopp för varje elev. I grundbeloppet ingår bland annat ersättning för undervisning, läromedel, måltider och elevhälsa.

Grundbeloppet för grundskolan kommer år 2023 öka med 6,3 procent och i årskurs 1-3 landar det på 73 142 kr per elev och år.

Enligt både rektorerna och Eva Christiernin (S) är beloppet bland det lägsta i Sverige.

Hos Sveriges kommuner och regioner kan du läsa mer om vad skolan kostar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.