Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mikaela Mosca, rektor på Glunten Montessoriskola, om utmaningarna med skolans runt 15 hemmasittare. Foto: SVT

Hemmasittare i Uppsala får vänta i månader på hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Elevhälsan och enheten för elevnära insatser i Uppsala har i dag 99 pågående ärenden med hemmasittare. Det handlar här om elever där skolan inte på egen hand har lyckats motivera en återgång till undervisningen.

– Trenden är att antalet förfrågningar från skolorna kommer mer frekvent, förra året ökade antalet ärenden med 50 procent, säger Pelle Åström, teamledare på enheten för skolnära insatser.

Elev fick vänta 5 månader

En skola som vänt sig till utbildningsförvaltningen och till kommunens skolkoordinatorer för att få hjälp med myndighetskontakter med mera är Glunten Motessoriskola. Men väntetiden har varit lång.

Kommunvalet 2022 Uppsala

– Vi har haft exempel där vi har fått vänta mellan tre och sex månader – det är inte optimalt, säger Mikaela Mosca, rektor.

Skolan har ett färskt fall där det tog fem månader från det att skolan anmälde behov av hjälp till att arbetet kom i gång.

– Om det är så som du säger så är det inte bra, så lång tid ska det inte ta, säger Jennie Claesson (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Extra resurs ska korta väntetider

Enligt Pelle Åström ligger väntetiden just nu på två månader.

– Men den kommer minska i samband med en tillfällig förstärkning av en extra koordinator till och med årsskiftet.

I klippet hör du mer om utmaningarna med hemmasittare.

Kommunen ansvarar för skolpliktiga elever

Alla elever som är skolpliktiga ska ha en skolplacering. Det säger skollagen, och regeln gäller både elever i kommunala skolor och i fristående.

Kommunerna har ansvar för att skolplikten efterlevs, helt enkelt att eleverna går i skolan.

Kommunen har även samordningsansvaret för olika instanser och organisationer.

Längre frånvaro ska utredas av skolan i första hand, som därefter sätter in de åtgärder som behövs för att rätten till utbildning ska bli möjlig.

Källa: Skolverket, JP Infonet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet