Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Erik” berättar i klippet om tiden som hemmasittare: ”Det var ensamt, ett mörker”, säger han. Foto: SVT

Han mobbades av sina klasskamrater – missade hela sexan

Uppdaterad
Publicerad

Klasskamraterna retades och slog honom, men ondast gjorde det att lärarna på skolan inte trodde honom och förvärrade situationen. Det berättar Erik, som gick i sjätte klass när han blev hemmasittare.

– Jag bytte skola i sexan, men då var det försent. Jag gick in i en depression och missade i stort sett hela det läsåret, säger Erik, som egentligen heter något annat.

Erik gick i femman i en skola i Uppsala kommun när han blev utsatt av sina skolkamrater. Han berättar att han trakasserades och blev slagen, och att lärarna fick veta, men att han inte blev trodd.

Kommunvalet 2022 Uppsala

– Efter att han med stor vånda berättat, så trodde inte lärarna på honom. Det är oförsvarligt och förkastligt hur de vuxna betedde sig på skolan, säger Eriks mamma.

Vill utmana fördomar

Det har gått flera år sedan Erik drabbades. I dag vill han berätta för att minska stigmatiseringen kring hemmasittare, och för att utmana fördomar om fenomenet.

– Det är inte det att jag inte ville, jag kunde inte – var helt utmattad.

Den nya skolan försökte anpassa schemat, erbjöd distansundervisning och hade schyssta skolkamrater. Men Erik var fast i en ond cirkel med dataspel och mycket konflikter hemma med föräldrarna.

Närvaro det normala

Det var när han fick medicin mot depressionen som det vände. Han fick förutsättningar att komma till skolan. I början satt en av hans föräldrar i en bil utanför skolgården.

– Om jag inte fått hjälp av BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) efter ett halvår hade jag inte varit där jag är i dag. Med tanke på det jag har varit med om så mår jag mycket bra i dag.

Det vände för Erik. Han pluggade ifatt, gick ut grundskolan med fina betyg och går i dag på gymnasiet med närvaro på normalnivå.

I klippet hör du Erik berättar om mobbningen och tiden som hemmasittare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet