Foto: Pontus Lundahl/TT

Resultatet från valet 2022 för alla kommuner i Uppsala län

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den preliminära rösträkningen klar för Uppsala läns alla kommuner. Här kan du se vilka partier som gått framåt och vilka som tappat jämfört med valet 2018.

Uppsala

Foto: SVT

I Uppsala kommun har styret länge svängt fram och tillbaka mellan rödgrönt och Alliansen. Socialdemokraterna har styrt Uppsala kommun de två senaste mandatperioderna, sedan 2018 tillsammans med Liberalerna och Miljöpartiet. De båda samarbetspartierna ser ut att backa i årets val. Liberalerna så mycket som -3,5 procent, vilket motsvarar tre mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna fortsätter efter valet 2022 att vara det största partiet.

Enköping

Foto: SVT

Den politiska ledningen har under den senaste mandatperioden bestått av en koalition av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Sverigedemokraterna är det parti som går mest framåt i valet 2022.

Knivsta

Foto: SVT

Kommunen har under många år haft ett blågrönt styre. Efter valet 2018 bildade M, S, C, MP och V en styrande kvintett. I valet 2022 har det lokala partiet Knivsta.nu gjort ett raketresultat. Efter en ökning med närmare tolv procentenheter är nu partiet kommunens största, med 27,5 procent av rösterna.

Östhammar

Foto: SVT

Allt sedan valet 2010 har socialdemokrater och centerpartister styrt i Östhammar. Men båda partierna tappar väljare i valet 2022. Moderaterna blev valets stora vinnare i Östhammar. Partiet ökade med fem procentenheter jämfört med förra valet. Allt pekar nu på ett maktskifte i Östhammars kommun men exakt vilka som ska ingå i den nya majoriteten är inte bestämt ännu.

Älvkarleby

Foto: SVT

I Älvkarleby har socialdemokraterna styrt i över 100 år. Nu senast med tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Nu tappar Socialdemokraterna närmare -6 procentenheter sedan förra valet och Moderaterna går framåt med runt 7 procentenheter.

Håbo

Foto: SVT

Kommunen växlar mellan rött och blått styre och har efter valet 2018 styrts av en koalition bestående av M, C, L, KD och MP – men ändå inte haft egen majoritet utan har varit tvugna att förlita sig på ytterligare röster i kommunfullmäktige för att få igenom budgeten. De största förlorarna i valet 2022 är Moderterna som tappar närmare -5 procentenheter.

Heby

Foto: SVT

Centerpartiet och Socialdemokraterna har den senaste mandatperioden styrt tillsammans i majoritet över blockgränsen. Nu backar de båda styrande partierna och Sverigedemokraterna har ökat med över 5 procentenheter till 23,5 procent.

Tierp

Foto: SVT

Efter valet till kommunfullmäktige 2018 bildade Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet det politiska styret i Tierps kommun. Det politiska styret kallar sig för kvintetten. Men i årets val tappar Centerpartiet närmare -7 procentenheter och både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går framåt.

I videon nedan: SVT:s valexpert ananlyserar valresultatet dagen efter valet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon analyserar SVT:s valexpert Axel Cronert de preliminära valresultaten för länet. Foto: Ellen Pan/SVT

FOTNOT: Resultatet är ännu preliminärt i alla kommuner då länsstyrelsen även ska kontrollräkna samtliga röster. Ingen kommun har ännu tillkännagett vilka som ska styra den kommande mandatperioden utan förhandlingar pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Uppsala län 2022

Mer i ämnet