Foto: SVT

Risk för ”allvarliga vårdskador” under leveranskrisen – sjukhuset anmält

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset har anmält situationen som uppstod vid leveranskrisen till Inspektionen för vård och omsorg. Enligt Lex Maria-anmälan går det att läsa att det situationen skapade en ”betydande risk för vårdskada” och riskerade patientsäkerheten.

Krisen kring sjukvårdens leveranser började vid ett inplanerat leverantörsbyte i månadsskiftet september/oktober 2019. I samband med bytet från den tidigare leverantören till den nya började lagren omedelbart sina – då nya leveranser kraftigt försenades.

Akademiska sjukhuset har nu valt att Lex Maria-anmäla situationen till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan går det att läsa att en ”accelererande brist på nödvändiga material inom sjukhuset verksamheter” infann sig direkt vid bytet. Detta eftersom Apotekstjänst ”inte kunde säkerställa att nödvändig mängd material levererades”.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Hundratals operationer

Den 9:onde oktober valde sjukhuset att gå upp i stabsläge. Ett stabsläge som höll i sig till den 23 oktober. Mellan den 11 oktober och den 21 oktober senarelades sammanlagt 259 operationer.

Enligt anmälan skapade bristen på material ”en betydande risk för vårdskada”. Potentiellt livshotande tillstånd riskerade att påverkas negativt. Nödvändig diagnostik, behandlingar och tidskritiska operativa ingrepp påverkades också.

I slutändan ska inga avvikelser med undvikbara vårdskador ha rapporterats under perioden. Dock uppger sjukhuset att patientsäkerheten var hotad. Samtliga verksamheter på sjukhuset var påverkade.

IVO ska nu bearbeta den lagstadgade anmälan. Liknande anmälningar har också gjorts på andra påverkade sjukhus runt om i Mellansverige. En gemensam utredning, de påverkade regionerna emellan, har också startats och väntas vara klar sommaren 2020.

Dag för dag:

1 oktober: Företaget Apotekstjänst tar över leveranserna av livsviktigt material till sjukvården. De ska leverera allt från plasthandskar till provrör och sprutor. Avtal sluts med fem regioner – Örebro, Uppsala, Västmanland, Dalarna och Sörmland.

10 oktober: Örebro och Uppsala meddelar att de har brist på material eftersom de inte fått vad de beställt. En efter en går regionerna upp i stabsläge.

11 oktober: Alla planerade operationer ställs in i region Uppsala.

16 oktober: Sjukhusen i Västerås och Köping ställer in sina planerade operationer.

17 oktober: Region Dalarna ställer in planerade operationer.

21 oktober: Regionernas politiker har ett extrainsatt möte med Apotekstjänst om situationen. Bolagets vd lämnar mötet innan det är slut – senare framgår det att han redan avgått som vd.

22 oktober: Akademiska sjukhuset i Uppsala börjar operera igen, vilket även Dalarna och Västmanland gör de följande dagarna.

25 oktober: Sveriges Radio Ekot avslöjar att Apotekstjänst haft svinn på tusentals narkotikaklassade tabletter.

28 oktober: Den sista regionen, Örebro, går ur stabsläge.

1 november: En sammanställning av tidningen Dagens Medicin visar att över 480 operationer ställts in till följd av kaoset. Värst drabbat är Akademiska i Uppsala med 259 operationer.

25 november: De fem regionerna startar en extern granskning av problemen. Rapporten ska redovisas i juni 2020.

3 december: Region Uppsala krävs på skadestånd av Saco, som anser att regionen brutit mot lagen när man upphandlade avtalet med Apotekstjänst.

16 december: En kartläggning av SVT visar att leveransproblemen inte är över. Region Örebro får ca 50 procent av det material som beställs i tid, och i Dalarna är snittet 60 till 80 procent. Akademiska i Uppsala har under november bara fått 37 procent av beställningarna i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet